Скільки порушень мовного закону зафіксували в Україні з початку року

Близько сотні порушників були представниками державної влади

З 16 січня 2021 року в Україні було зафіксовано понад тисячу порушень мовного законодавства щодо обслуговування громадян українською. Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь у своєму Facebook.

Посадовець зазначає, що за час введення в дію 30 статті Закону про державну мову у сфері обслуговування громадяни зафіксували 1357 порушень.

"Продовжує зростати кількість скарг на порушення Закону представниками органів державної влади та місцевого самоврядування", - додав Кремінь.

За його словами, працівники державної машини близько ста разів відмовлялися спілкуватися з громадянами українською мовою. Також омбудсмен додав, що за останній місяць було зафіксовано 25 таких випадків.

Нагадаємо, що 16 січня набрав чинності мовний закон, який зобов'язує усіх постачальників послуг в Україні комунікувати з клієнтами виключно державною мовою, якщо не надійшло окреме прохання споживача говорити іншою мовою. Про це йдеться в Законі України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Таким чином уся сфера обслуговування повинна говорити тільки українською мовою. Ця вимога, відповідно до закону, є обов'язковою.

За словами омбудсмена, штрафи за недотримання закону розпочнуть виписувати з 16 липня 2022 року. Стягнення становитимуть від 5100 до 6800 гривень. Детальнішу інформацію читайте в нашому матеріалі.

Також сайт "Коментарі" розповідав, що відома українська артистка Оля Полякова стала на захист закону про обов'язкову українську мову та сказала, що не розуміє людей, які виступають проти нього.