Найбагатші українці: як вони допомагають населенню під час війни

Фонд Новинського і Ахметова допомагають українським біженцям, теробороні та військовим

Триває 23 доба героїчного протистояння українського народу російським окупантам. Всі громадяни гуртуються задля допомоги біженцям, військовим, територіальній обороні. Український бізнес дрібний, середній та великий теж не лишається осторонь. Як допомагають фонди мільярдерів Вадима Новинського и Ріната Ахметова переселенцям та постраждалим від бойових дій.

Фонд Вадима Новинського допомагає біженцям та містам, що опинилися в оточенні. Зокрема, закуповується паливо для евакуаційних автобусів, організовують передачу та доставку продуктів харчування, медикаментів, розміщення біженців з Маріуполя. На ці потреби вже витрачено більше 25 млн грн. Фонд спрямував 3 млн грн на організацію гуманітарної допомоги мешканцям Харківської області.

На заклик міської влади Запоріжжя щодо надання фінансової допомоги для закупівлі бронежилетів, касок та аптечок для підрозділів територіальної оборони виділено 500 тисяч доларів, що дозволило досягнути цільової суми - $1,15 млн. На ці гроші закуплять 1000 бронежилетів, 1000 кулезахисних шоломів, 1000 медичних аптечок стандарту НАТО.

Крім того, закуплено обладнання для запорізьких лікарень на суму майже 15 млн грн. На придбання товарів медичного призначення для Дніпропетровської області через волонтерські структури виділено 500 тисяч доларів.

Спочатку широкомасштабного російського вторгнення Фонд Вадима Новинського зарезервував 150 млн гривень на допомогу Україні, наразі збільшено суму резервів до 250 млн грн.

Зокрема, фонд надав кошти на закупівлю продуктів та предметів першої необхідності для біженців, що прибули до Чернівецької області. Гуманітарна допомога розподіляється разом з Українською православною церквою. На ці потреби Фонд виділив минулого тижня понад 10 млн гривень.

Допомагають військовим, теробороні та біженцям й вітчизняні бізнеси. Група компаній Верес виготовляє консерви та складові сухих пайків для потреб ЗСУ та тероборони у всіх областях. Газовидобувна група Smart Energy передала на військові потреби та на забезпечення евакуації людей 43 тони дизпалива, допомогла облаштувати блок-пости та закупила екіпірування для підрозділів тероборони у Харківській області, Компанія передала для тероборони п'ять автомобілів, ще п'ять квадроциклів - для тероборони столиці. Запорізький "Смарт Граніт" передав більше 1000 тон відсіву та каменю БУТ та техніку для зведення захисних споруд в містах. "Наваль Парк" в Миколаєві передав бійцям медикаменти й санітарні аптечки.

Благодійний фонд Рината Ахметова розширив дію програми "Рінат Ахметов. Порятунок життів – Реабілітація поранених дітей" на всі регіони України. Для допомоги країні було об’єднано ресурси Благодійного Фонду, ФК "Шахтар" та інших активів SCM.

Крім всього іншого, Фонд надає найнеобхідніші речі, ліки та продукти для 500 дітей, яких евакуювали з інтернатів Донецької та Запорізької областей. Організовано допомогу лікарням столиці, Харкова, Дніпра та Запоріжжя, Донецької області у вигляді медикаментів, контейнерів для збору донорської крові, медичних засобів та необхідних для хворих препаратів.

За 23 доби війни Фонд Ріната Ахметова передав більше 100 тисяч продуктових наборів виживання до Донецької, Запорізької області та інших регіонів, де ситуація є найбільш складною, 100 тисяч наборів Фонд передав місту Києву та області: 16 березня було надано близько 1 500 продуктових наборів Київській ОДА, з них 300 - для Київської обласної клінічної лікарні. Продуктові набори та гуманітарну допомогу отримують біженці з Маріуполя, які прибули до Запоріжжя. Також продуктові набори були відправлені до Покровська та Добропілля, Краматорська.

Втім, це далеко не вся допомога, яку бізнесмени надають наразі населенню й військовим.

Як повідомляв портал, яка ситуація із забезпеченням переселенців в Кіровоградській та Вінницькій областях.