Дерусифікація мистецтва. Айвазовський, Куїнджі та Рєпін українці

Нью-йоркський Метрополітен-музей вирішив дерусифікувати українських художників Айвазовського, Куїнджі та Рєпіна.

Метрополітен-музей у Нью-Йорку визнав, що Іван Айвазовський, Архип Куїнджі та Ілля Рєпін – це українські художники та змінив це у підписах. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Facebook журналістки Оксани Семенік.

Один з найвідоміших музеїв світу Метрополітен-музей визнав Архипа Куїнджі українцем. Це згадується у біографії художника, де вказано, що митець народився в Маріуполі. Також американський музей наголосив на знищенні музею Куїнджі у березні 2022 року через російський авіаудар.

Через кілька днів дерусифікації зазнав Ілля Рєпін. У підписі до картини з зображенням портрета письменника Всеволода Гаршина (1884 рік) вказано, що це робота українського художника. Так само змінили підписи під картинами Івана Айвазовського.

Переглянути зміни в Метрополітен-музею можна нижче:

За кілька днів до дерусифікації художників, Метрополітен-музей змінив назву картини французького митця Едгара Дега з "Російські танцівниці" на "Танцівниці в українському вбранні". Українські активісти та митці надсилали сотні листів до Музею, адже на картині чітко видно український національний одяг.


Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що експерти ООН критикують Латвію за тиск на російськомовні меншини. Проте латвійці заперечують це та вважають, що вони проводять дерусифікацію у своїй країні.

Також "Коментарі" писали про битву між Україною та Росією на червоній доріжці. За перемогу змагається український фільм "Будинок зі скалок", а його головний конкурент стрічка про російського опозиціонера Олексія Навального..