Головна Новини Суспільство події Землю вкрив чорний сніг: на Прикарпатті жителі розповіли про порушення на сусідній ТЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Землю вкрив чорний сніг: на Прикарпатті жителі розповіли про порушення на сусідній ТЕС

Колишні працівники розповідають, як на підприємстві економлять і забруднюють навколишню територію

17 грудня 2021, 23:50
Поділіться публікацією:

В місті Галич грудневий сніг, що ввечері падав білий, ранком зазнав змін і став геть чорним. Мешканці стверджують,  що це — не вина природної аномалії, а екологічна біда їх регіону. А винуватцем є Бурштинська ТЕС, яка розміщена по сусідству. Галичани стверджують, що там  часто вимикають фільтри, сажа, яка вилітає в повітря, чорним кольором фарбує все навколо. Про це інформує ТСН.

Землю вкрив чорний сніг: на Прикарпатті жителі розповіли про порушення на сусідній ТЕС

Люди розповідають про порушення на підприємстві (фото з відкритих джерел)

Кольорові опади містяни спостерігають не перший раз, але такого чорного сніжного покрову ще не було.

"Ми ходили вулицею і не могли дихати. Був пів дня смог в місті. І от просто почало чорніти. Вночі дим з труб завжди чорніший, ніж вдень", — говорять вони.

 За їх думкою, це екологічне лихо через роботу Бурштинської  ТЕС, що за 10 кілометрів від містечка. В Галичі мешкає чимало працівників, які працювали чи працюють на тепловій станції, тому вони реально переконані, хто винуватець проблеми. Вони зазначають, що на енергетичному підприємстві, яке в роботі використовує вугілля, відключають фільтри. Тому сажа сідає на ґрунт.

 "Та фільтри нові, років 10 тому поставлені. Їх відключають просто, бо дуже багато електроенергії беруть. Зона розсіювання: 1 м висоти труби — це км території. Тобто 260 м труба — 260 км йде розсів. А основне, важчі частини, падуть тут", розповідає експрацівник Бурштинської ТЕС Володимир Баган.

Реакція  адміністрації станції на запит журналістів  була опублікована тільки  на офіційній сторінці в соціальних мережах. У відповіді все добре: фільтри працюють без збоїв, викиди не перевищують норм. 

 Також в заяві стверджується, що  чорне снігове покриття в місті і поза ним може виникнути   від опалення твердим паливом, це — вугілля, деревина, палети, на яких працюють котельні, заводи та інші  тутешні об’єкти.

Мешканці Галича  ще раніше вибили гроші з екологічного фонду області на дослідження ґрунту, води та землі. Результати їх шокували,  але нічого не змінилось на краще.

"Київський інститут Кундєєва брав 17 проб води навколо Бурштинського водосховища. Виявилося, що тільки у двох немає у воді стибію. Це важкий метал. Вода виявляється непитна у всіх криницях, крім двох. Перевищення 3,5 раза по воді", — зазначають місцеві  екологічні активісти.   

Представники Держпродспоживслужба взяла на перевірку сніг чорного кольору. Про результати ще не сповіщають. На цей раз жителі містечка мовчати не будуть. Говорять про   акції протесту, допоки влада не примусить ТЕС зменшити свої шкідливі викиди.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, чому ТЕС та ТЕЦ можуть перевести на "золотий" газ.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини