Як шахраї обманюють українців під виглядом "виконавчої служби"

За допомогою маски представників виконавчих органів аферистам вдається атакувати банківські рахунки, відкриті фізичними особами.

В Україні активно розвивається нова шахрайська схема, в якій зловмисники діють під виглядом виконавчої служби. За допомогою маски виконавчих органів аферистам вдається атакувати банківські рахунки, відкриті фізичними особами.

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова на сторінці в соціальній мережі розповіла, що шахраї відправляють у відділення банків підроблені документи, в яких представляються співробітниками приватних виконавчих служб, причому, як реальних, так і неіснуючих. У документі аферисти вимагають співробітників банку в обов'язковому порядку списати грошові кошти з рахунку того чи іншого банківського клієнта, нібито таке рішення виніс суд. Рішення суду, до речі, також додається і є підробленим. Переказати кошти шахраї пропонують на заздалегідь відкритий особистий банківський рахунок.

Для протидії новій афері, в Асоціації запропонували розширити інструментарій перевірки приватних виконавців при відкритті для них рахунків в банках за допомогою відправки одноразового пароля на мобільний телефон або електронну пошту відповідного приватного виконавця, а також перевести документообіг між приватними виконавцями і банками в електронні канали.

Друге, на думку членів організації, дозволить банкам використовувати ще один засіб перевірки - електронний підпис на документах щодо списання коштів.

Раніше видання "Коментарі" про нову шахрайську схему. Аферисти відправляють повідомлення, в якому вказується, що на ваше ім'я надійшли грошові кошти, і щоб їх отримати потрібно передзвонити за вказаним номером. Також шахраї докладають код, який ви повинні будете повідомити.