Усе тіло в червоних плямах: на Закарпатті людей "атакують" клопи з Америки (ФОТО)

Лікарі рекомендують не розчухувати місце укусу, оскільки це може призвести до ще більшого набряку

Туристи та жителі Закарпаття цього літа потерпають від незрозумілої сверблячки. Її спричиняє червона висипка на тілі, схожа на дрібні укуси. Люди вже зауважили, що тіло червоніє, а ще відчутний сильний свербіж після того, як вони скупались на озері Дийда, що в Берегівському районі. Усі відпочивальники кажуть, що ця висипка не від укусів комарів. Повідомляє Mukachevo.net.


Вчені пояснюють ці симптоми у мешканців Закарпаття ось як. Вони кажуть, що сюди, на гірські озера мігрували американські комахи-кровопийці, які додали клопоту їх сусідам – мешканцям Словаччини та Румунії.

Кусючих комах ще називають платановими клопами-кружевницями. Це інвазивний вид з Північної Америки. Вони перебрались у Європу, зокрема, добре прижилися в Італії.


Укуси заокеанських комах-кровопийць можуть викликати у людей побічні реакції, наприклад, дерматоз.

Як дати раду "емігрантам"-кровопийцям?

Боротись із ними, говорять румунські вчені, непросто. Хімічні засоби на них не діють, бо клопи-кружевниці мають сильний імунітет. А ще ніщо не заважає їм розводити собі подібних комах-кровопийць, бо в них, виявляється, немає ворогів у природі.

"У власній екосистемі вони еволюціонували разом з іншими комахами, а також бактеріями та вірусами, які контролюють та утримують ці популяції у межах норми. У нових районах у цих комах немає власних ворогів, тому популяція не тримається під контролем. Загалом, природа регулює ці речі, але повільно. Тож єдиний вихід - це чекати коли з'явиться місцевий вид бактерій, комах або птахів, які будуть використовувати цих клопів для їжі",- розповідає науковий співробітник Інституту біологічних досліджень Адріан Руйканеску.

Потерпілим від комах-кровопийць медики радять засоби, щоб зменшити свербіж. Насамперед потрібно промити потерпілі місця на тілі водою з милом. Можна скористатись спеціальними кремами, а ще прийняти антигістамінні ліки.

Стане в пригоді лід, який через тканину добре покласти на болючі місця, він зніме набряк і сверблячку. Ще простий метод: розмішати в невеликій кількості води 1 чайну ложку соди, щоб була густа паста, і нею змастити проблемні місця. За хвилин 10-15 її можна змити водою. Якщо комахи вжалили різні місця на тілі, добре прийняти теплий душ.

Нагадаємо, що видання "Коментарі" повідомляло про те, що на Закарпатті зіткнулися пасажирський поїзд і вантажівка