В Україні судитимуть працівника підпільної в'язниці "Ізоляція"

Підозрюваний вибивав покази та знущався над ув'язненими українцями

Генеральна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо громадянина, якого підозрюють у терористичній діяльності та жорстокому поводженні з цивільним населенням. Про це йдеться на сайті відомства.

За даними слідства, чоловік із квітня 2014 по грудень 2019 року виконував злочинні накази так званого "Міністерства державної безпеки ДНР", перебуваючи на посаді охоронця в підпільній в'язниці "Ізоляція", яку деякі ЗМІ називають концтабором.

Правоохоронці стверджують, що підозрюваний за допомогою фізичного насилля катував незаконно ув'язнених цивільних осіб, намагаючись вибити з них зізнання у злочинах, яких вони не скоювали. За даними прокуратури, наразі встановлено 9 жертв ката з "Ізоляції".

В генпрокуратурі зазначили, що загалом встановили 78 жертв насильства, які отримали травми в нелегальній в'язниці терористів.

Нагадаємо, що на початку травня Служба безпеки України виявила двох тюремних наглядачів, які у різний час працювали в "тюремних закладах ДНР". Обидва виявилися громадянами України 1986 та 1987 років народження. Додамо, що центр "Миротворець" вніс їх у свою базу ще на початку військових дій на Донбасі.

Наразі встановлено понад 250 випадків катувань військових і цивільних громадян України у "в'язницях ДНР". Загалом на непідконтрольних територіях Донбасу налічується близько 170 закладів примусового утримання.

Нещодавно "Коментарі" опублікували матеріал про обмін полоненими в ОРДЛО і чому Росія затягує цей процес. Експертну думку дізнавайтеся за посиланням.