Україна була на межі радіаційної аварії: що відомо

Стало відомо, чому наприкінці серпня зупинилися енергоблоки на українських АЕС

Наприкінці серпня через черговий російський масований обстріл Україна опинилася на межі радіаційної аварії. Про це розповіла експертка громадської організації "Антикризовий експертний ядерний центр України" Ольга Кошарна, повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію “Київ24”.

Експерта зазначила, що об'єднана енергетична система України була на межі розвалу, коли перший, третій та четвертий енергоблоки Рівненської АЕС були відключені від мережі аварійним захистом, Хмельницький енергоблок не працював на об'єднану енергосистему, а потім відключився ще й енергоблок Південноукраїнській АЕС.

“Це дуже небезпечна ситуація. Вони (війська РФ, - ред.) били не по відкритим розподільчим пристроям, а по трансформаторах так званого другого ешелону. І це була не регламентна зупинка, ми насправді були на межі радіаційної аварії”, - зазначила Ольга Кошарна.

Нагадаємо, що у вересні було зафіксовано прольоти ворожих ударних дронів під час повітряної атаки поблизу Хмельницької АЕС. Голова Хмельницької ОВА Сергій Тюрін наголосив, що Росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. "Сьогоднішній інцидент з "Шахедом" біля ХАЕС (20 вересня, - ред.) — чергове підтвердження", - зазначив він. Детальніше про загрозу обстрілу АЕС читайте за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія ймовірно проводить підготовку до чергового масованого обстрілу України. Загалом станом на 19 вересня було відомо про 4 споряджені борти Ту-95МС. Всі вони базувалися на авіабазі “Оленья”.