У Рубіжному окупанти поцілили в цистерну з азотною кислотою: що відомо

В Луганській області стався витік азоту через обстріли з боку окупантів

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що в Рубіжному в результаті обстрілу окупантами стався витік азотної кислоти. Місцевих мешканців просять дотримуватися правил безпеки та не полишати укриттів. Людям нагадують закрити двері та вікна, слідкувати за напрямом вітру.

"В Рубіжному ворожий снаряд влучив у цистерну з азотом. Яка там була кількість азоту нам точно не відомо. Піднявся яскраво-іржавий дим. Ця речовина достатньо токсична. Ми не знаємо, куди піде ця хмара. Краще перечекати в укритті. Навіть в укритті одягніть зволожену содовим розчином маску. Дихайте виключно через вологу тканину. Ми з'ясували через працівників заводу, що там була кислота", - говорить голова ОВА.

Азотна кислота впливає на дихальну систему, очі, слизові оболонки, викликаючи опіки та отруєння. У людей від отруєння азотною кислотою з'являються ознаки бронхіту, бронхіоліту, запаморочення, сонливість, у важких випадках може статися набряк легенів. Також азотна кислота викликає некроз рогової оболонки та кон'юнктиви очей.

Тому наразі громадяни в зоні ураження мають використовувати протигази або захисні маски для обличчя, Переди використанням маски слід просочити содовим розчином.

Якщо азотна кислота потрапила в очі - їх необхідно промити проточною водою протягом 10-30 хвилин. При попаданні кислоти на шкіру - обробіть уражену поверхню содним розчином, водою з милом.

Як повідомляв портал, Центр громадського здоров'я надав рекомендації, що робити громадянам в разі виникнення хімічної аварії. В разі виникнення ситуацій, слідуйте вказівкам місцевої влади та ДСНС. В залежності від того, витік якої речовини стався, треба застосовувати різні методики власного порятунку.