Головна Новини Суспільство події У Могилянці розбрат і зрив п'ятої спроби виборів: розбиті та вкрадені скриньки з бюлетенями
commentss НОВИНИ Всі новини

У Могилянці розбрат і зрив п'ятої спроби виборів: розбиті та вкрадені скриньки з бюлетенями

У Академії занепокоєні перебігом виборчого процесу Президента НаУКМА

27 січня 2022, 16:18
Поділіться публікацією:

У четвер, 27 січня, у Києво-Могилянській академії мав відбутися другий тур виборів ректора, в якому брали участь Олександра Гуменна та Сергій Квіт. Це була вже п’ята спроба НаУКМА визначитися зі своїм керівником. Проте під час голосування були зламані та викрадені скриньки з бюлетенями. 

У Могилянці розбрат і зрив п'ятої спроби виборів: розбиті та вкрадені скриньки з бюлетенями

НауКМА - фото: msj.ukma

"Невідомі особи вкрали одну зі скриньок із бюлетенями. Іншу скриньку залили фарбою", — повідомив телеграм-канал "Вибори президента КМА". 

Згодом, канал уточнив, що викрадену скриньку нібито знайшли. А найпершим викладати фотографії із зіпсованими скриньками у Facebook почав кандидат на посаду ректора Сергій Квіт, запевняючи, що попри це, дільниці буцімто продовжують роботу. 

У каналі "Вибори президента КМА" коментатори припускають, що з викраденої раніше скриньки могли зникнути "не зручні комусь" бюлетені. Також такий спосіб зриву вже п'ятої спроби виборів ректора пов'язують із низькою явкою голосуючих. 

Крім того, студенти, які брали участь у голосуванні вказують, що на вході працювали спостерігачі та охорона НаУКМА, яка чомусь допустила інцидент зі скриньками. 

Ексректор НаУКМА Сергій Квіт, як відомо, у першому турі  набрав  – 232 голоси (39,12%), а в.о. ректора Гуменна – 201 (33,89%).  Попри те, що жоден з кандидатів не набрав понад 50% вже тоді, 20 січня, окремі прибічники Квіта називали його майбутнім ректором.  

Також, за підсумками першого туру було відомо, що не взяли участь у голосуванні 136 виборців. 

"Одній п'ятій академічної спільноти начхати...", — писала колишня студентка НаУКМА Младена Качурець. 

Член Наглядової ради НАУКМА Йосиф Зісельс тоді також вказав на небажання викладачів приходити на вибори. Адже у першому турі  проголосувало усього 58,42%. 

Схоже, що думку саме цих раніше не активних виборців у другому турі важко було спрогнозувати наперед, і зрив п’ятої спроби виборів може бути пов’язаний із тим, що Квіт не добирав потрібної йому для перемоги кількості голосів.

В самій Могилянці визнають, що університет охопив розбрат та поляризація: 

"Наглядова рада Університету занепокоєна перебігом виборчого процесу Президента НаУКМА. Поляризація, розбрат і непритаманна для Могилянської спільноти пасивність, наслідком яких є уже п’ята спроба обрати керівника, руйнують авторитет навчального закладу і загрожують його інституційній спроможності", — йдеться на сайті НаУКМА. 

Нагадаємо, колишній міністр освіти і екс-ректор Могилянки Сергій Квіт очолює зараз  НАЗЯВО. У жовтні 2021 року Верховний Суд де-факто припиняв повноваження Агентства через незаконне призначення його складу. 

За ці два роки, за даними "Українських новин" Квіт нібито нелегітимно отримав як керівник НАЗЯВО  понад 2,2 млн грн з державного бюджету (1 151 313 грн у 2019 році,  і ще 1 065 320 грн у 2020 році).

Згодом Верховна Рада ухвалила законопроєкт, що розблокував діяльність НАЗЯВО, і 12 січня 2022 року КМУ перепризначив Квіта головою цього органу.

За міністерської каденції, Квіт фігурував у скандалі з недостовірним декларуванням. Також йому приписували академічну недобропорядність. За висновками науковців, замість дисертації, він захистив насправді монографію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини