У Харкові декан ВНЗ "погорів" на хабарі

Декану факультету одного з національних наукових центрів загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі

У Харкові декан факультету одного з ВНЗ затриманий під час одержання неправомірної вигоди. Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора України.

Відомо, що працівник сфери освіти вимагав в абітурієнта хабар за сприяння при вступі до аспірантури одного з національних наукових центрів. Свою "послугу" декан оцінив у 15 тис. доларів.

Його дії кваліфіковані за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання хабаря в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

В офіційному пресрелізі назву ВНЗ, де сталася подія, не вказано, але судячи з оперативного фото, розміщеного на сайті Офісу Генпрокурора, виданням "Інтерфакс-Україна" висунута версія, згідно з якою може йтися про Харківський національний університет внутрішніх справ, адже на одязі затриманого розміщено нашивку з емблемою вказаного навчального закладу.

Зараз ведуться невідкладні слідчі дії, вирішується питання про повідомлення затриманому про підозру, обрання запобіжного заходу і звільнення з посади.

Зазначимо, що згідно зі ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може нести кримінальну відповідальність, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Важливо, що в цілях боротьби з корупцією за кримінальним кодексом України відповідальність несе не тільки той, хто хабар бере, а й особи, які прагнуть розв'язувати свої питання шляхом пропозиції надання неправомірної вигоди посадовим особам, що регулюється ст. 369 КК України.

При цьому в поняття "давання хабаря" входить не тільки передача грошових коштів, а й передача матеріальних цінностей, надання майнових вигод або послуг майнового характеру.

Нагадаємо, що цьогоріч Міністерство освіти і науки України затвердило професійний стандарт для викладачів вищих навчальних закладів.