Помер найстаріший у світі пацієнт з прогерією: що це за рідкісна хвороба

Помер італієць Семмі Бассо, який мав рідкісну генетичну хворобу — прогерію.

6 жовтня у віці 28 років помер Семмі Бассо, який став символом боротьби з рідкісною генетичною хворобою — прогерією. Італійська асоціація прогерії повідомила про його смерть, відзначивши його довге та надихаюче життя. Семмі був найстарішим у світі пацієнтом з прогерією. З цією хворобою зазвичай живуть до 13,5 років.

Прогерія, також відома як синдром Хатчінсона-Гілфорда, є дуже рідкісною генетичною патологією, що вражає лише одну людину на кожні 20 мільйонів новонароджених. Ця хвороба змушує організм швидко старіти, викликаючи численні проблеми зі здоров'ям, включно з серцево-судинними захворюваннями. Люди з прогерією часто мають зовнішні ознаки старіння, що супроводжуються значним погіршенням якості життя.

"Сьогодні згасло наше світло, наш путівник. Дякую Семмі за те, що зробив нас частиною цього чудового життя", - написала Італійська асоціація прогерії.

Семмі Бассо народився у 1995 році в місті Скіо, розташованому на півночі Італії, в регіоні Венето. Вже у два роки йому було поставлено діагноз прогерії. Попри серйозні фізичні обмеження, Семмі вів активне життя, здобув вищу освіту за спеціальністю природничі науки і написав дисертацію, присвячену дослідженню методів уповільнення прогресування цієї хвороби.

У 2005 році, разом із батьками, Семмі заснував Італійську асоціацію прогерії, яка працює над підвищенням обізнаності про цю хворобу та підтримує наукові дослідження для пошуку ефективних методів лікування.

Світова популярність до Семмі прийшла після виходу документального фільму від National Geographic "Подорож Семмі". У стрічці розповідається про його подорож разом із батьками та друзями легендарною трасою 66 від Чикаго до Лос-Анджелеса. Ця подорож стала символом його прагнення жити повноцінним життям, попри важкі обставини.

Семмі був не просто пацієнтом із рідкісною хворобою — він став прикладом для багатьох людей по всьому світу. Його боротьба із прогерією, оптимізм і активна громадська діяльність допомогли привернути увагу до цієї рідкісної патології та надихнули тисячі людей.

У світі зафіксовано лише близько 130 випадків класичної прогерії, чотири з яких — в Італії. Однак, за даними Італійської асоціації прогерії, реальна кількість випадків може бути вищою — до 350, оскільки діагностика цієї хвороби ускладнена, особливо в країнах, що розвиваються.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про австралійську ведучу, яка через рідкісну невиліковну хворобу оголосила про власну смерть.

Також "Коментарі" писали про чоловіка, який став синім після нетрадиційних методів лікування.