Головна Новини Суспільство події Миколаївський глиноземний завод звинувачують у завданні збитків державі на 240 мільярдів
commentss НОВИНИ Всі новини

Миколаївський глиноземний завод звинувачують у завданні збитків державі на 240 мільярдів

Кримінальне провадження відкрито за заявою громадської організації "Стоп Шлам"

17 вересня 2021, 17:41
Поділіться публікацією:

Головне слідче управління Госфіскальної служби України почало досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом завдання збитків державі посадовими особами ТОВ "Миколаївський глиноземний завод". Згідно з даними кримінального провадження, відкритого за фактом невиплати МГЗ протягом останніх трьох років екологічного податку за розміщення відходів червоного шламу, збиток держави перевищує 240 млрд гривень.

Миколаївський глиноземний завод звинувачують у завданні збитків державі на 240 мільярдів

Николаевский глиноземный завод


Кримінальне провадження відкрито за заявою "СТОП ШЛАМ" - громадської організації, створеної жителями Миколаївської області, які постраждали від негативного впливу відходів виробництва МГЗ — червоного шламу — на їхнє здоров'я.


Очікується, що під час досудового розслідування правоохоронні органи з'ясують законність отримання заводом понад 1 млрд гривень щорічно з держбюджету в якості бюджетного відшкодування ПДВ.


Нагадаємо, раніше експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України виявила ряд небезпечних речовин у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу, які чинять негативний вплив на навколишнє природне середовище, а також життя і здоров'я людини.


У червоному шламі були виявлені миш'як, кадмій, ртуть, свинець, а також елементи алюмінію, бор, кальцій, хром, ферум, манган, магній, сірка, стибиум, станум, ванадій, стронцій і силіцій, які становлять найбільшу небезпеку для людей.


У грудні 2020 року громадська організація "Стоп Шлам" подала позов про стягнення з Миколаївського глиноземного заводу 9,2 млрд гривень моральної компенсації для жителів міста. У травні 2021 року Заводський районний суд задовольнив цей позов і постановив виплатити 9,2 млрд гривень миколаївцям, які приєдналися до позову.



Миколаївський глиноземний завод звинувачують у завданні збитків державі на 240 мільярдів - фото 2





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини