Хакери зламали кілька українських державних сайтів: що відомо

Сайти урядових відомств і міністерств України не працюють через хакерську атаку

Вночі відбулася хакерська атака на кілька урядових державних сайтів. Про це повідомили в ефірі телеканалу "Україна 24".

Повідомляється, що не працює портал "Дія", сайт Міністерства освіти і науки(МОН), Міністерства закордонних справ(МЗС), Державної служби з надзвичайних ситуацій, Кабінету міністрів, Міністерства молоді і спорту, Міненерго, Міністерства агрополітики, Міністерства у справах ветеранів та інші.

На порталі "Дія" повідомляється, що сайт не працює через проведення технічних робіт. В цей же час додаток "Дія" працює нормально.

На сторінці Міністерства закордонних справ було розміщене повідомлення про те, що особисті дані були завантажені в загальну мережу, а дані з комп'ютерів будуть знищені. Повідомлення висвітлювалося трьома мовами.

Хакерську атаку підтвердили в МОН та МЗС. Прес-служби відомств просять користуватися іншими офіційними веб-ресурсами міністерств. Повідомляється, що наразі фахівці працюють на відновленням роботи ІТ-систем та веб-ресурсів.

Наразі працівники кіберполіції та Служби безпеки перевіряють що сталося і звідки могла бути здійснена така хакерська атака. Поки що зламані сайти не працюють.

Як повідомили в прес-службі Міністерства внутрішніх справ, робота більшої частини урядових веб-ресурсів відновлена, найближчим часом запрацюють всі сайти.

За фактом буде відкрито кримінальне провадження за ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

Коло причетних осіб до хакерської атаки встановлюють працівники Департаменту кіберполіції, Держспецзв'язку та Служби безпеки України. Наразі правоохоронці збирають цифрові докази.

Як повідомляв портал "Коментарі", стало відомо яку програму масово використовують хакери для крадіжки даних банківських карток. Така шпіонська програма має назву RedLine. Програма збирає збережені паролі користувачів, дані онлайн-банкінгу та криптовалютних гаманців, кукі-файли, системну інформацію тощо. Відомо, що хакерське програмне забезпечення RedLine вперше зафіксували в російському даркнеті в 2020 році.