Цинічності не має меж: окупанти демонтували важливі для історії України пам'ятники

Росіяни в окупованому Луганську знесли пам'ятники жертвам Голодомору та жертвам сталінських репресій.

Російські окупанти в Луганську демонтували пам’ятники жертвам сталінських репресій та жертвам Голодомору. Причиною знесення пам’ятників стала заява окупаційної влади, що вони "не мають історичного та культурного значення".

Після рішення підконтрольної Росії міської ради Луганська, 17 липня почався процес демонтажу пам’ятників жертвам сталінських репресій та жертвам Голодомору. У заяві окупанти стверджують, що таке рішення було прийнято після звернень так званих "ветеранських організацій" на окупованій Луганщині.

Вони вимагали "знести пам’ятники-фальшивки, що не мають історичного та культурного значення". Крім того, у заяві до окупантів стверджувалось, що пам’ятники жертвам сталінських репресій та жертвам Голодомору "ображають патріотичні почуття луганчан". Знесення таких пам’ятників вже раніше відбувалось і на інших окупованих Росією українських територіях.

Як вказує "Радіо Свобода", попри заяви окупантів, що пам’ятник сталінським репресіям був встановлений "націоналістами" у період незалежності України, насправді його встановили у 1990 році, тобто в часи УРСР.

Згідно з оцінками демографів під час Голодомору загинуло 2,6-5 млн українців. За період сталінських репресій 1920-1950-ті роки було засуджено десятки мільйонів осіб, зокрема до найвищої міри покарання – 6,4 млн людей.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мер Одеси виступив проти знесення пам'ятника Пушкіну та пояснив своє рішення.

Також "Коментарі" писали про те, що в Москві на пам'ятнику Жукову з'явився несподіваний напис з трьох літер.