Блекаут на 3-5 днів загрожує Україні: що може спричинити тривалі відключення світла

Експерти роблять різні прогнози щодо тривалості відключень світла взимку

В Україні триває підготовка до опалювального сезону, однак з похолоданням зростає ризик повернення стабілізаційних відключень світла. Про сценарії проходження зими та загрозу блекаута розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю “Главреду”, повідомляє портал “Коментарі”.

За словами експерта, у разі припинення роботи будь-якої атомної електростанції виникне національна каскадна аварія (так званий блекаут). Після неї щонайменше 3-4 дні в принципі займе подати електроенергію в Україні. “Причому за добу вдасться подати електроенергію в режимі 1-2 години електрики, а днів за 4-5 буде йти мова про відновлення, наприклад, на 4-6 годин”, - розповів Олександр Харченко.

Він зазначив, що без атомної генерації зараз система працювати не може.

Щодо прогнозів відключень світла в холодний період, експерт переконаний, що ситуація буде залежати від температур. “Якщо вони будуть умовно в діапазоні від 0 до +5, це буде означати певні обмеження на 2-4 години. Це за поточної ситуації, тобто без додаткових атак, без додаткових подій на атомних енергоблоках. Якщо температури будуть від -10 до -15, особливо не протягом двох днів, а протягом двох тижнів, обмеження будуть тривати й 14-16 годин на добу”, - пояснив він.

Експерт зазначив, поточну ситуацію також будуть визначати наявність ворожих атак і куди вони будуть спрямовані та наскільки будуть успішними.

“Найскладніша ситуація зі світлом буде в Києві, Одесі та Харкові. Це ті три міста, в яких буде найскладніше у будь-якому разі - просто так історично склалося, що ці міста залежать від зовнішнього енергопостачання, і в них величезне енергоспоживання всередині. Але і в цих містах з завданням втримати критичну інфраструктуру вдасться впоратись”, - зазначив він.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, що Росія готується до масованого обстрілу.