Головна Новини Суспільство Біженці Занадто великий інтерес до країни. Норвегія кардинально скоротила допомогу українським біженцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Занадто великий інтерес до країни. Норвегія кардинально скоротила допомогу українським біженцям

Норвегія оголосила про скорочення допомоги українським біженцям, які все ще масово прибувають у країну через брак ресурсів, пише ЄП, повідомляють «Коментарі»

30 січня 2024, 13:39
Поділіться публікацією:

Уряд Норвегії 29 січня оголосив про посилення заходів контролю за біженцями, які прибули з України. Головна мета – зменшити їхній потік, оскільки в країни не вистачає ресурсів, щоб забезпечити їх належними умовами перебування. Про це повідомили міністр праці та соціальної інтеграції Норвегії Тоньє Бренна та міністр юстиції Емілі Мель.

Занадто великий інтерес до країни. Норвегія кардинально скоротила допомогу українським біженцям

Біженцям подобалась Норвегія через високу підтримку

Насамперед Норвегія скорочує фінансову допомогу. Так, українцям, які проживають у приватних будинках, більше не надаватимуть фінансових виплат.

Щоб отримати одноразову грошову допомогу, яка становить майже 93 тис. крон (8200 євро), потрібно перебувати в Норвегії мінімум рік. Також буде скорочено початкову допомогу для пар з України без дітей приблизно на 6000 норвезьких крон на місяць.

Крім того, уряд Норвегії хоче прив'язати надання певних соцвиплат та послуг українським біженцям із перебуванням у країні, але ці положення ще обговорюватимуться.

Крім того, пропонується заохочувати біженців з України, які відвідують імміграційні курси в Норвегії, активніше шукати роботу чи підробіток.

"Уряд вважає, що ми маємо посилити програму та рівень виплат, щоб забезпечити контроль над потоком біженців. Ми не повинні допустити, щоб тиск на муніципалітети став настільки високим, що підтримка допомоги Україні може бути поставлена під сумнів"
, – сказала Емілі Мель.

Нагадаємо, як писали "Коментарі", Норвегія вперше скоротила виплати українським біженцям наприкінці 2023 року. Тоді в уряді зазначали, що це вимушений крок, покликаний скоротити їхній потік. Справа в тому, що через сильну соціальну підтримку Норвегія стала привабливою для біженців, які почали її обирати для проживання. Наприклад, станом на серпень минулого року виплати для українців у Норвегії були в 2-4 рази вищими, ніж ті, на які можна розраховувати у Швеції, і приблизно вдвічі більше, ніж у Данії.

Також "Коментарі" писали, що президент Володимир Зеленський запропонував по-іншому виплачувати допомогу українським біженцям, які перебувають за кордоном.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини