Українські біженці в Чехії стикаються із серйозною проблемою

У Чехії багато українських біженців страждають від депресії, але не поспішають про це говорити

Майже кожен другий український біженець у Чехії зазнає депресії, а кожен п'ятий — серйозного занепокоєння. Ці дані були отримані в результаті дослідження, яке провели Соціологічний інститут Академії наук Чехії та Національний інститут SYRI. Проте багато українців не хочуть визнавати ці проблеми і не шукають допомоги.

Понад 1300 українських біженців взяли участь у цьому дослідженні. Особливо часто проблеми із психічним здоров'ям зустрічаються у жінок та молодих людей до 30 років. Матоуш Пілначек, один із вчених, наголошує: "Це говорить про те, що потрібно терміново допомагати, особливо вразливим групам."

Багато біженців не звертаються за допомогою через сорому та стигми, пов'язані з психічними розладами. Зої Герреро, співавтор дослідження, вважає за важливе розробляти спеціальні програми.

"Важливо, щоб ці програми вели українські фахівці і українською мовою, з урахуванням мовного бар'єру та культурних відмінностей."

З початку війни в Україні Чехія дала притулок понад 600 тисячам українців. Нині у країні залишається близько 370 тисяч біженців. Приїжджають нові люди щотижня — від 1500 до 2000 чоловік. У Чехії біженці мають доступ до роботи, освіти, медицини та фінансової підтримки на житло після перших 90 днів.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Чеський уряд оновив умови , за якими українці, які мають довгострокові візи до Канади та Великобританії, можуть продовжити свій тимчасовий захист у Чехії. Тепер, щоб продовжити захист, не важливо просто мати таку візу — важливо, чи використовували ви її для поїздки до цих країн. Якщо ні, ви можете спокійно продовжити своє перебування в Чехії.