Українські біженці у Швеції змінили свою думку щодо повернення додому

Більшість біженців з України у Швеції планують залишитись в скандинавській країні, навіть за умови безпечної ситуації в рідній країні.

У Швеції зменшилась частка українських біженців, які планують повернутись додому після закінчення бойових дій в Україні. Крім того, усе більше біженців з України інтегруються у Швеції та планують залишитись в країні.

Міжнародна Організація з Міграції опублікувала новий звіт про наміри та потреби українських біженців у Швеції. У 2024 році вони опитали 3451 людину з України та порівняли це з аналогічним опитуванням 2023 року.

Згідно з результатами дослідження, частка тих, хто має сумніви чи повертатись в Україну зменшилась з 31% у 2023 році до 24% у 2024. Лише 13% українських біженців у Швеції планують повернутись в Україну після закінчення війни. Роком раніше 28% опитаних заявляли про бажання повернутись в Україну.

Також у 2024 році змінились показники тих, хто планує залишитись у Швеції та не хоче або не може повернутись в Україну – 58%. Минулого року 37% українських біженців не планувала повертатись в Україну.

На ринку праці залучені 88% українських біженців, які мають роботу, або перебувають у її пошуку. З них працевлаштовані 66%, а торік було 58%. Також за рік збільшилась частка тих, хто може розмовляти шведською – з 26% до 45%.

Автори звіту вважають, що більшість українських біженців планує залишитись та будувати своє життя у Швеції, а не повертатись в Україну, навіть після закінчення війни. Це пояснюють кількома основними факторами: кращі соціальні переваги, вищі зарплати, перспектива стабільної роботи.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що українка розповіла про недоліки життя в Німеччині.

Також "Коментарі" писали про зміну ставлення угорців до біженців з України.