Українські біженці мають подати декларації про доходи: які штрафи

1 травня крайній термін для декларації доходів українських біженців

Українці, які отримали статус біженця за кордоном, повинні до 1 травня поточного року подати відповідні декларації про свої доходи до Державної податкової служби України. Ця вимога стосується усіх доходів, зокрема тих, що були отримані за межами країни.

Нововведення в податковому законодавстві

З липня 2023 року українські банки розпочали процес збору інформації про своїх клієнтів-нерезидентів у рамках міжнародного стандарту CRS (Common Reporting Standard), що передбачає автоматичний обмін цими даними з податковими органами інших країн. Перший обмін інформацією відбудеться вже у вересні 2024 року і стосуватиметься фінансових рахунків за друге півріччя 2023 року.

Вимоги до декларування доходів

Необхідність декларування доходів торкається не лише працездатного населення, а й біженців пенсійного віку. Важливо підкреслити, що соціальна допомога, отримана за кордоном, не підлягає оподаткуванню в Україні. Проте ігнорування обов'язку подачі декларації може призвести до накладення штрафу в розмірі 340 гривень.

Наслідки несплати податків

Значна увага приділяється контролю за рухом коштів українців, які перебувають за кордоном. Зокрема, в Україні не будуть оподатковуватися кошти у закордонних банках до суми $250 тисяч. Проте суми, що перевищують цей поріг, можуть стати приводом для подальшого податкового контролю.

Міжнародний аспект

Слід зауважити, що недотримання податкових вимог може мати серйозні наслідки не лише в Україні, а й за кордоном. Так, наприклад, у випадку виявлення закордонними соціальними службами фактів наявності коштів у біженців, це може призвести до вимоги повернути отриману соціальну допомогу, а також оплачену вартість житла та медичної страховки, що може скласти значні суми.

Нагадаємо, що українські підприємці в Польщі зробили значний внесок у польський бюджет, сплативши понад 5 мільярдів злотих податків.