Сотні відмов: чому українські біженці втрачають тимчасовий захист у Швейцарії

Швейцарія посилює міграційну політику щодо українців: тисячі втрачають захист

У Швейцарії українські біженці зіштовхуються з новими труднощами. Швейцарський уряд став жорсткіше перевіряти заяви на тимчасовий захист, що призводить до більшої кількості відмов. За інформацією з місцевого сайту swissinfo.ch, близько 2500 українців вже отримали відмову на свої заяви про захист від початку війни.

У травні цього року було відмовлено 170 українцям — це рекордна кількість за один місяць. Багато відмов пов'язані з помилками або неправдою в документах. Чиновники пояснюють: якщо вони бачать, що хтось отримав захист неправильно, вони можуть відкликати цей статус.

"Якщо є ознаки того, що люди шахрайським шляхом отримали захист, надавши неправдиву інформацію або приховавши істотні факти, ми постійно ініціюємо провадження для скасування тимчасового захисту", - повідомили чиновники.

Зараз у Швейцарії майже 67 тисяч українців мають тимчасовий захист, але для 26 тисяч цей статус вже закінчився, часто тому, що люди виїхали з країни. Кількість нових заяв також знижується. У червні подано лише близько 1200 заяв.

Основна причина відмов — люди приїжджають не прямо з України, а з інших країн ЄС, де вони вже отримали захист. Ще одна причина — наявність віз або дозволів на проживання в інших країнах, наприклад, у Бельгії, Англії чи Литві.

Багато українців намагаються оскаржити відмови через суд, але більшість таких скарг відхиляються. Це підкреслює, як важливо мати чіткі правила і справедливі процедури для людей, що шукають захисту від війни і насильства.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Нідерланди, як і багато країн ЄС, зіткнулися з напливом українських біженців, які шукають притулку від війни. У зв'язку зі зростанням вартості життя та кількістю біженців, уряд країни вніс корективи у систему соціальної підтримки. З 1 липня набрали чинності нові правила надання допомоги українцям.