Ще одна країна запроваджує обмеження для біженців з України

Уряд Норвегії скорочує допомогу українським біженцям

Норвегія вирішила скоротити підтримку для українських біженців, включаючи скасування виплат на дітей у перший рік їхнього перебування в країні. Уряд пропонує ці зміни, щоб українці швидше знаходили роботу та не покладалися лише на допомогу.

Таке рішення викликане бажанням зробити Норвегію менш привабливою для тимчасового проживання українців та знизити їхню кількість, порівнюючись з іншими скандинавськими країнами. За даними уряду, після перших змін потік українців до Норвегії вже зменшився на 40%.

Також влада хоче змінити закон, щоб українцям було простіше влаштуватися на роботу, наприклад, водіями автобусів. Раніше було введено заходи, як скасування фінансової допомоги для тих, хто живе не в центрах прийому біженців, та заборона компенсації витрат на домашніх тварин. Серед інших обмежень – потрібно жити в Норвегії рік, щоб отримати виплату при народженні дитини, та обмежені поїздки між Україною та Норвегією.

Уряд також пропонує зменшити виплати для бездітних пар та пов'язати додаткові виплати з кількістю годин навчання. Ці та інші зміни обговорюються у Норвегії, а й у інших країнах Європи. Наприклад, в Ірландії з березня виплати біженцям зменшили вп'ятеро.

Нагадаємо, що Німеччина анонсувала запровадження спеціальних дебетових карток, які накладають обмеження на те, як і де прохачі притулку можуть витрачати отримані виплати від держави. Три парламентські групи урядової коаліції погодили законопроєкт про введення спеціальних карток, який буде винесено на голосування в нижній палаті після того, як Партія зелених ухвалила рішення підтримати його після кількох місяців переговорів.

Також видання "Коментарі" повідомляло – скільки українських біженців готові повернутися до України найближчим часом.