Польща урізає дитячі виплати для українських біженців: що зміниться з жовтня

Нові правила соціальної допомоги у Польщі: що зміниться для українських біженців

З 1 жовтня українські біженці у Польщі не отримуватимуть деяких дитячих виплат. Це пов'язано з новими змінами у правилах соціальної допомоги, які запроваджуються в рамках програми "Активний батько". Майже мільйон українців, які перебувають у Польщі, торкнеться цієї зміни.

Влада Польщі змінює правила соцдопомоги, що призведе до змін у виплатах для сімей. В рамках нової програми "Активний батько" запроваджуються нові типи допомоги для сімей, але українці, які приїхали через війну, не отримають дві основні нові виплати: "Активні батьки на роботі" та "Активні будинки". Ці виплати будуть доступні лише громадянам Польщі, інших країн ЄС, США та іноземцям, які мають дозвіл на проживання.

Проте програма "Активні в яслах" залишиться доступною для українців, якщо вони та їхні діти легально жили у Польщі не менше одного року. Ця допомога покриває частину витрат на догляд за дитиною у яслах. Розмір виплати становить 1500 злотих (близько 15000 грн) на місяць, а якщо дитина потребує постійного догляду через інвалідність — 1900 злотих (близько 19000 грн). Виплата не може бути більшою, ніж батьки платять за ясла або іншу дитячу установу.

З 1 жовтня 2024 року подати заяву на отримання цих виплат можна буде лише онлайн.

Раніше "Коментарі" писали, що з моменту початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України, біженці, які переїхали до Литви, значно зміцнили місцеву економіку, сплативши до бюджету країни понад 205 млн. євро податків.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Всупереч правилам Європейського Союзу, влада Угорщини припинила фінансування притулків для біженців із західної України, залишивши без підтримки близько 3,000 осіб, переважно жінок та дітей.