Опитування показало, скільки українців не хочуть повертатися додому після війни

Дві третини українських біженців вирішили залишитись у Чехії

Більшість українців, які переїхали до Чехії після повномасштабного вторгнення, планують залишитись там назавжди. За останніми даними, дві третини українських біженців не мають наміру повертатися в Україну навіть після закінчення тимчасового захисту — це на 20% більше, ніж минулого року. Понад 320 тисяч українців уже зголосилися залишитися в Чехії.

Центр дослідження громадської думки Інституту соціології Академії наук Чехії провів дослідження, яке показало, що лише 20% українців планують повернутись додому після війни. Найбільше хочуть залишитися молоді люди до 35 років, які працюють, навчаються чи ведуть бізнес у Чехії. Добре знання чеської мови та наявність власного житла також впливають на рішення залишитися.

Більшість біженців оселилися у великих містах Чехії, таких як Прага, Брно та Острава. За даними дослідження, більшість живе в квартирах чи будинках, а деякі в гуртожитках чи готелях. Працює повний робочий день 86% біженців, а безробіття серед них становить 13,5%.

Знання чеської мови серед українських біженців покращали: тепер майже половина може вільно спілкуватися на щоденні теми.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Чеський уряд оновив умови, за якими українці, які мають довгострокові візи до Канади та Великобританії, можуть продовжити свій тимчасовий захист у Чехії. Тепер, щоб продовжити захист, не важливо просто мати таку візу — важливо, чи використовували ви її для поїздки до цих країн. Якщо ні, ви можете спокійно продовжити своє перебування в Чехії.