Одна з країн ЄС обговорює, як повернути українців призовного віку додому

Дебати у Нідерландах: чи варто примушувати українців до повернення додому

Нідерланди обмірковують способи повернення українських чоловіків призовного віку, які тимчасово перебувають у країні як біженці. Це питання порушив прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф.

Прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф під час парламентських слухань порушив питання про повернення українських чоловіків, яке обговорюється на тлі заяв Герта Вілдерса, лідера "Партії Свободи". Вілдерс висловився про необхідність допомоги українцям у поверненні для участі в обороні та відновленні своєї країни.

"Я вважаю цілком нормальним, що коли ваша країна перебуває у стані війни, ви допомагаєте захищати свою власну країну", - сказав Вілдерс.

Схооф повідомив, що обговорення з президентом України Володимиром Зеленським проходили обережно, з огляду на чутливість теми примусового повернення. За словами прем'єра, Нідерланди можуть розглянути заходи для стимулювання повернення, але без прямого примусу.

Українці в Нідерландах продовжують мати право на притулок та доступ до медичних послуг, роботи та освіти. Уряд наголошує на важливості збереження цієї підтримки на тлі міграційної кризи.

Наразі у Нідерландах зареєстровано понад 19 тисяч українських чоловіків призовного віку. Загалом з України в Нідерландах перебуває близько 39 тисяч чоловіків та 63 тисячі жінок.

Дебати про повернення українців розпочалися не лише у Нідерландах, а й у Польщі, де також обговорюються варіанти допомоги Україні. Глава МЗС Польщі заявив про готовність Варшави підтримати такі ініціативи, наголошуючи на необхідності міжнародної координації у цьому питанні.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Європейський Союз шукає шляхи, щоб допомогти 4,5 мільйонам українців, які зараз перебувають під тимчасовим захистом. Ці заходи закінчуються у березні 2026 року. Єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоханссон каже, що ЄС хоче продовжувати підтримувати українців та розглядає можливість дати їм право на постійне проживання.