Ірландія посилює правила в'їзду для українців

Біометричний паспорт – новий обов'язковий документ для українців, які в'їжджають до Ірландії.

Починаючи з 5 червня 2024 року, українцям, які бажають в'їхати на територію Ірландії, буде потрібно діючий біометричний паспорт. Ця нова вимога, заявлена Міністерством юстиції Ірландії, приходить після кількох років послаблення міграційних норм.

З 2014 року після початку агресії з боку Росії Ірландія разом з іншими країнами ЄС спростила процедуру в'їзду для українців, дозволяючи використовувати прострочені біометричні паспорти або внутрішні паспорти. Однак зараз ірландський уряд вирішує повертатися до стандартних міграційних вимог.

"З 5 червня громадянам України відповідно до розділу 4 Закону про імміграцію 2004 року для в'їзду в країну потрібен дійсний біометричний паспорт. Для поточних бенефіціарів тимчасового захисту в Ірландії важливо знати про цю вимогу, якщо вони планують тимчасово виїхати з країни", - йдеться у повідомленні. заяві

Незважаючи на зміни, безвізовий режим продовжує діяти, і ті, хто вже перебуває в Ірландії за статусом тимчасового захисту, не втратить його. Однак, якщо такі особи планують виїзд за межі країни, для повернення їм також буде необхідний дійсний біометричний паспорт.

У вересні минулого року, за даними Європейської комісії, Ірландія стала третьою за популярністю країною серед українських біженців, які шукають міжнародного захисту.

Введення обов'язкової вимоги біометричних паспортів є частиною широкої стратегії Ірландії щодо забезпечення безпеки та порядку на своїх кордонах.

Нагадаємо, що в Ірландії, країні з багатою історичною спадщиною, наростає житлова криза, що посилюється припливом біженців з України. У Дубліні кількість безпритульних чоловіків досягла 1 780 осіб станом на 14 травня поточного року.