Дві країни заявили про користь біженців з України: що саме роблять українці

Фінансова допомога на утримання українських біженців у деяких країнах Європи менші ніж податки та витрати, які сплачують біженці з України у бюджети держав, де вони проживають.

Українські біженці в Чехії та Естонії сплачують податків більше ніж становлять загальні видатки на їх соціальні виплати та іншу фінансову допомогу в країнах. Таким чином біженці з України розвивають економіку країн у яких оселились.

Головний економіст Bigbank Рауль Еаметс зазначив, що в Естонії згодом українські біженці будуть отримувати менші витрати, а їх частка в економіці країни буде лише зростати.

"Якщо порівнювати суми, які українські біженці отримують у вигляді соціальних виплат, то вони значно менші ніж те, що українці повертають естонській економіці у вигляді податків", - розповів Еаметс.

Крім того, Рауль Еаметс вказує, що наразі українські біженці працюють переважно не за фахом і лідером серед галузей є обробна промисловість, а також торгівля та обслуговування. Однак за словами економіста з вивченням естонської мови біженці з України зможуть отримати більш високооплачувані посади у яких існує дефіцит робочої сили в Естонії.

Подібна ситуація спостерігається і в Чехії. Міністр праці та соціальної політики Чехії Маріан Юречка розповів, що в країні "дуже добре" йдуть процеси адаптації та інтеграції українських біженців у ринок праці.

"Цього року сума, яку вони заплатять у вигляді податків, буде вищою, ніж та, яку держава витратить на їхню підтримку", - розповів Юречка.

Станом на 2023 рік в Естонії зареєстровано понад 23 тис. українських біженців, а в Чехії понад 360 тис.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що українські біженці масово залишають Канаду. Названо дві причини.

Також "Коментарі" писали про опитування у Польщі, яке показало зміни у ставлені до українців.