Головна Новини Суспільство події Унікальне видовище: коли можна побачити парад планет
commentss НОВИНИ Всі новини

Унікальне видовище: коли можна побачити парад планет

Жителі Землі зможуть побачити на небі майже всі планети Сонячної системи за одну ніч

2 липня 2020, 08:54 comments2769
Поділіться публікацією:

Рідкісний парад планет зможуть побачити жителі Землі вже в суботу, 4 липня. Всі планети вишикуються в ряд по один бік від Сонця, а побачити їх у небі можна буде протягом однієї ночі. Про це повідомляє "Уніан".

Унікальне видовище: коли можна побачити парад планет

Повний парад планет — явище досить унікальне. В середньому воно трапляється раз на 170 років. Однак мешканцям Землі пощастило спостерігати його відносно недавно — у 1982 році. А от наступного разу планети Сонячної системи вишикуються в шеренгу тільки у 2161 році.

Неозброєним оком розгледіти парад планет в нічному небі, безумовно, буде непросто. Планети будуть з'являтися по черзі і швидше будуть схожими на зірки, що лише на дещицю відрізнятимуться від інших за розміром і яскравістю. Вже 4 липня вночі в небі з'являться Марс, Юпітер і Сатурн. А ближче до ранку — Венера. А ось з Меркурієм буде  непросто. Через сонце роздивитися його буде неможливо. Тоді як Уран і Нептун побачать тільки ті, хто мають спеціальне астрономічного обладнання.

Варто відзначити, що планети вишикуються не в зовсім ідеальний ряд, але відхилення будуть вкрай невеликими. І в такому положенні планети будуть знаходиться ще деякий час після 4 липня. Тобто, якщо ніч  у суботу виявиться хмарною, то подивитися на парад планет можна буде в інший день.

До речі, паради планет менших масштабів можна побачити набагато частіше. Наприклад, три планети Сонячної системи шикуються в ряд десь два рази на рік, чотири — один раз, п'ять планет "збираються на парад" раз на 19 років.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що вчені виявили дві унікальні екзопланети.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини