Головна Статті Суспільство події Подобова аренда житла в Україні: як змінилися ціни за рік
commentss Cтатті Всі новини

Подобова аренда житла в Україні: як змінилися ціни за рік

Ринок нерухомості в Україні переживає непрості часи, що не може не відобразитися на такій його популярній ніші, як подобова оренда. Про те, як змінилася подобова здача житла в Україні за рік, спробували розібратися «Коментарі»

2 серпня 2024, 15:46
Поділіться публікацією:

Тенденції подобової аренди у 2024 році

Подобова аренда житла в Україні: як змінилися ціни за рік

Подобова аренда житла в Україні

У 2024 році ринок подобової оренди в Україні демонструє значну активність, яка, однак, розподіляється неоднаково по всій країні. Відповідно до аналізу великих українських майданчиків для оголошень, OLX Нерухомість та DIM.RIA, на заході України та в центральних областях зростання попиту помітніше в порівнянні з іншими регіонами. 

Зокрема, за останні місяці в західних областях, таких як Львівська, Волинська, Івано-Франківська, Закарпатська, спостерігається зростання попиту в межах від 50% до 80%, і ця тенденція не припиняється. Ці області, відомі своїми рекреаційними зонами, стають все більш популярними серед туристів та відпочиваючих.

Одеська область зафіксувала вражаючий стрибок попиту на подобову оренду – майже на 400% з травня по червень, незважаючи на ракетні загрози та умови, обмежені військовим станом. Оксана Остапчук з OLX Нерухомість вказує на це як на аномальний прояв інтересу до регіону.

"Така тенденція спостерігається вперше спочатку війни і пояснюється, скоріше за все, бажанням громадян України відпочити на єдиному відносно безпечному морському узбережжі України (порівняно з Миколаївською та Херсонською областями)", — зазначила експерт.

Скільки коштує подобова оренда житла на українських курортах

Літо традиційно приносить зростання вартості оренди житла в куточках України, які полюбляють туристи — зокрема, в мальовничих Карпатах та біля берегів Чорного моря. Саме в цих регіонах, насичених природною красою та курортними можливостями, ціни на подобову оренду досягають піку, особливо це стосується  таких областей, як Чернівецька, Івано-Франківська та Одеська.

За даними, опублікованими на OLX.ua, серед місць з найвищими цінами на оренду виділяються такі населені пункти, як Мигове, де середня вартість оренди за добу сягає 3 750 гривень, Поляниця та Маяки з ціною в 3 500 гривень, а також Дийда і Бурлача Балка з вартістю оренди менше 3 000 гривень. 

Особливо цікаво виглядає серед перерахованих селище в Чернівецькій області Мигове, яке перевершило ціни навіть у найдорожчому курорті України – Буковелі. Пояснення цього феномену досить просте – селище розташоване в досить тихому місці, неподалік лісу та водойм, а ціни представлені не за окремий номер, як у випадку з класичними курортами, а за цілий будинок з басейном. 

Неабиякий інтерес викликають й інші курортні містечка, де середня ціна оренди варіюється від 1 650 до 2 000 гривень за добу. Серед особливо популярних серед орендарів місць виділяються Світязь, Яремче та Чорноморськ, хоча в останньому попит значно зріс лише останнім часом. 

В Одесі  у 2024 році спостерігається найбільше зростання попиту на оренду житла — майже в півтора рази за останній рік. Незважаючи на непросту ситуацію з безпекою, ринок подобової оренди в Одеській області демонструє стійке зростання як за кількістю оголошень, так і за кількістю відгуків на них.

Одеса з її 368 370 відгуками на оголошення на платформі OLX та середньою вартістю оренди в 1500 гривень за добу очолює список найбільш затребуваних курортів. Чорноморськ, Кароліно-Бугаз, Фонтанка, Санжейка, Затока та Крижанівка також входять до переліку місць, де українці активно шукають житло для літнього відпочинку.

Ціни на оренду житла у Києві та Львові

На ринку оренди житла столиці України вже не перший рік спостерігається тенденція до підвищення цін, що продовжується і наразі. За останній рік вартість подобової оренди в Києві зросла приблизно на 10%, і становить в середньому 700 гривень за добу. За прогнозами аналітиків, максимальне зростання цін очікується наприкінці літа — на початку осені.

Слід зауважити, що вартість оренди квартир в Києві варіюється в залежності від багатьох критеріїв. Так, оренда однокімнатної квартири може коштувати від 500 до 1000 грн на добу, двокімнатної — від 600 до 1500 грн, тоді як за трикімнатну квартиру доведеться викласти від 800 і більше.  На вартість оренди впливають такі фактори, як розташування житла та район міста; близькість до ключових транспортних вузлів та станцій метро; ремонт, наявність меблів та побутової техніки.

Після початку повномасштабної війни в Україні, ринок оренди житла зазнав значних змін, але особливо це стосується Львова, де вартість оренди виросла в кілька разів і продовжує зростати. Причинами такого стрибка є відносна безпека області та її висока туристична привабливість.

Вартість оренди житла у місті варіюється від району до району, але загалом середня ціна однокімнатної квартири в центрі Львова стартує від 1000 гривень на добу, досягаючи в деяких випадках 1500-1800 гривень. Ціни на двокімнатні квартири у Львові починаються від 800 гривень і можуть сягати 2000 гривень, тоді як за трикімнатну квартиру доведеться заплатити від 1000 до 2500 гривень.

Як військові створили попит на оренду житла у прифронтовій зоні

У таких прифронтових містах як Ізюм, Покровськ, Слов’янськ, Краматорськ, медіанна ціна за подобову оренду сягає 1000 гривень, що вище середнього рівня цін у Києві. Цей феномен можна пояснити тим, що більшість орендарів у цих містах складають військовослужбовці та їхні сім’ї, які приїжджають на кілька днів, аби побути разом.

Оголошення на маркетплейсах часто містять пропозиції спеціально для військових, нерідко зазначається близькість до військового госпіталю. 

Наприклад, у центрі Слов’янська, згідно інформації з OLX, станом на липень 2024 року, квартиру можна було зняти по ціні від 1500 до 2000 грн за добу. 

Наразі ринок подобової оренди житла формується зусиллями трьох основних груп українців: тих, хто шукає місце для відпочинку в регіонах, людей, які потребують житло під час відряджень у великих містах та обласних центрах, та військових з їхніми родинами, які зустрічаються переважно в прифронтових містах. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини