Які зарплати поляки готові платити українцям: перелік найбільш високооплачуваних професій

Фахівець розповіла, скільки платять в Україні та Польщі на одних і тих самих роботах

Українці вже звикли, що в Польщі можна значно більше заробити, а після початку повномасштабної війни це твердження набуло нового змісту. Так, якщо порівнювати зарплату в Польщі та Україні за одними й тими ж професіями, то, працюючи в Польщі можна отримувати вдвічі більше, фактично виконуючи ту ж саму роботу. Для прикладу, якщо касиру в Україні в середньому пропонують зарплату 11 тис. грн, то в Польщі він може заробляти на такій самій роботі 20,8 тис. грн. Як інформує видання "Коментарі", про це в інтерв’ю сайту "Обозреватель" розповіла директорка департаменту рекрутації міжнародного агентства працевлаштування Gremi Personal Ганна Джоболда.

Таку різницю в фінансовій винагороді за працю фахівець пояснює не тільки вищим рівнем життя в тій же Польщі, а й тим, що українські зарплати втратили 35,7% у валютному еквіваленті. Якщо перевести українські зарплати у валюту, то виходить і зовсім невтішна картина. Тому доволі багато українських жінок, яким сьогодні не забороно виїзд з країни, приймають рішення виїжджати на заробітки до тієї ж Польщі чи інших європейських країн і звідти підтримувати свої родини, пересилаючи кошти.

Як відрізняються зарплати (у гривні):

Системний адміністратор – 17,5 тис. в Україні та 39,8 тис. в Польщі

Економіст – 15 тис. в Україні та 34,8 тис. в Польщі

Юрист – 15 тис. в Україні та 34,8 тис. у Польщі

Логіст – 20 тис. в Україні та 30,3 тис. у Польщі

Посудомийниця – 7,5 тис. в Україні та 20 тис. у Польщі

Касир – 11 тис. в Україні та 20,8 тис. в Польщі

Журналіст – 15 тис. в Україні та 28,2 тис. у Польщі

До того ж, Ганна Джоболда говорить, що восени можливе зростання зарплат в Польщі. На це вплинуть кілька факторів: перший – дефіцит на польському ринку працівників з України чоловічої статі через заборону їхнього виїзду за кордон; другий – важливість створення фінансового стимулювання, а саме підвищення ставок оплати праці з боку польського бізнесу.

Читайте також на порталі "Коментарі" - економіка України в комі: хто за це відповідає – чи на своєму місці міністр економіки Свириденко.