Викрито "крота" у лавах ЗСУ: він збирався скоригувати вогонь по побратимах

Зрадником виявився 30-річний мешканець Одеси, завербований росіянами через месенджери

Служба безпеки України викрила та затримала чергового агента російських спецслужб, який мобілізувався до лав Збройних сил України, щоб коригувати удари російських військ по українських підрозділах. Про це повідомляє пресслужба відомства.

За даними слідства, спочатку він виконав "тестове завдання", після чого у серпні 2024 року отримав вказівку від російських кураторів вступити на службу до ЗСУ. Його основною метою було передавання секретних координат для ударів по навчальних центрах та підрозділах ППО.

За наявними даними, окупанти сподівалися завдати вогневе ураження по об’єктах у той час, коли там буде найбільше зосередження українських захисників. Сам зрадник у момент атаки планував сховатися за межами військової частини, щоб надалі продовжити коригування вогню, – йдеться в повідомленні.

Спецслужба України ретельно відстежувала діяльність зрадника і затримала його під час підготовки до передачі важливої інформації. У його телефоні були виявлені докази співпраці з ворогом. Тепер йому висунуто обвинувачення за держзраду, і він може отримати довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Служба безпеки України затримала у Києві агента воєнної розвідки РФ, більш відомої як ГРУ. Зловмисник коригував ракетно-дронові удари по місту та вчиняв підпали на об’єктах Укрзалізниці.

Крім того, Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції оголосив підозри 11 мешканцям Запорізької області у колабораційній діяльності. Оперативники зібрали докази, що вказують на їхню співпрацю з окупаційною владою у тимчасово захопленому Мелітополі.