Відключення електроенергії впливають на ринок праці - огляд НБУ

У макроекономічному та монетарному огляді НБУ проаналізовано вплив на ринок праці атак рф на нашу критичну інфраструктуру

Масовані ракетні атаки рф по нашій критичній інфраструктурі та тривалі відключення електроенергії послаблюють економічну активність і призводять до зменшення попиту на робочу силу. Про це пишуть “Коментарі” з посиланням на Щомісячний макроекономічний та монетарний огляд Національного банку України.


Зокрема, за даними регулятора, кількість вакансій була на 5-23% (за різними показниками сайтів пошуку роботи) нижчою від пікового значення, зафіксованого у вересні.


“Кількість резюме (крім пошуку роботи в ІТ та за кордоном) теж скорочувалася, зокрема через обмеження пошуку роботи в інтернеті внаслідок перебоїв з електроенергією та зв'язком”, - сказано в документі.


В НБУ вважають, що додатковим чинником послаблення пропозиції на ринку праці може бути сезонне зниження активності щодо пошуку роботи у передсвятковий період.


В огляді також зазначено, що за даними ООН, станом на третє січня 2023 року з України виїхало 17,1 мільйони осіб, а повернулося – 9,2 мільйони. Поза межами України досі перебувають 7,9 мільйонів українців, з них статус тимчасового захисту в ЄС отримали 4,9 мільйонів.


“За даними опитування МОМ (Міжнародної організації з міграції - Ред.), Польща є лідером з працевлаштування мігрантів з України, утім потреба в працевлаштуванні залишається однією з найнагальніших”, - повідомили в НБУ.


В огляді зауважили, що дані 11 раунду дослідження МОМ свідчать, що найбільшою проблемою внутрішньо переміщених осіб лишається нестача коштів. Дефіцит фінансів є більш вагомою проблемою, у порівнянні з тими, хто не полишав свого житла або вже повернувся. Так, 43% опитаних домогосподарств вже повністю витратили власні заощадження, при цьому серед внутрішньо переміщених осіб ця частка сягнула 56%. Автори огляду зазначають, що найкраща ситуація серед внутрішньо переміщених українців з півдня країни, а найгірша – із заходу.


Раніше ми писали, шо 27 грудня 2022 року Кабінет міністрів прийняв постанову, яка дозволить продовжити виплату соцдопомоги, яка мала бути припинена під час воєнного стану.