В одній з країн ЕС українські вступники можуть отримати стипендію

Безкоштовне навчання та стипендії: Литва допомагає українським студентам здобути освіту

Литва внесла значні зміни до своєї освітньої політики, щоб допомогти українським студентам навчатися на рівних умовах з місцевими. Відтепер українці, які закінчили школи в Литві, можуть вступати до університетів без іспиту з литовської мови.

Міністерства освіти України та Литви домовилися про ці зміни, щоб забезпечити більшу підтримку українським студентам за кордоном. За словами міністра освіти України Оксена Лісового, це важливий крок у підтримці освітнього майбутнього молоді.

"Російські обстріли тривають, а наші люди вимушено шукають прихистку за кордоном. Ми просимо міжнародних партнерів зберегти всі теперішні програми підтримки як для тих українських учнів і студентів, які вже перебувають у Литві, так і для можливих новоприбулих в майбутньому", - зазначив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Деталі підтримки

  • Для студентів, які вже навчаються у Литві: умови навчання і підтримки залишаться незмінними до завершення навчання.

  • Для випускників литовських шкіл: можливість вступу до вишів на рівних умовах з литовцями, без іспиту з литовської мови.

  • Для учнів, які не навчаються в литовській системі освіти: спеціальні стипендії для вступу до литовських вишів.

Держсекретар литовського міністерства освіти Юліус Лукошіус наголосив на важливості цих змін для інтеграції українських студентів

"Ці заходи допомагають українським студентам не тільки навчатися, а й легше адаптуватися у литовське суспільство."

Наразі в Литві навчається близько 1000 українських студентів, і ця кількість може збільшитися завдяки новим умовам. У 2023 році Литва вже виділила 4.6 млн євро на підтримку українських студентів, і планує продовжити фінансування в наступні роки.