Головна Новини Суспільство робота і кар'єра ТОП-три проблеми українських ЗМІ, які загострила коронакриза
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив ТОП-три проблеми українських ЗМІ, які загострила коронакриза

Глава НСЖУ Сергій Томіленко назвав наслідки коронавірусу для української журналістики

4 серпня 2020, 18:11
Поділіться публікацією:

Коронакриза розкрила ряд проблем української журналістики, зокрема, вже хронічних. Про це порталу "Коментарі" розповів голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко в інтерв'ю.

ТОП-три проблеми українських ЗМІ, які загострила коронакриза

По-перше, ситуація загострила питання професіоналізму ЗМІ. За словами глави НСЖУ, частина ЗМІ не готові професійно висвітлювати події і перевіряти інформацію, тому як деякі медіа поширювали фейки від політиків і експертів.

По-друге, знову постало питання захищеності журналістів.

"В Україні професія журналіста — небезпечна. Ми знаємо про десятки нападів на представників ЗМІ. Прикро, що і під час карантину, викликаного коронавірусом, трапляється чимало випадків фізичного насильства над журналістами, фіксуються факти перешкоджання професійній діяльності. На жаль, журналіст належним чином у нас не захищений, а нападників належним чином не карають", — каже Томіленко.

До всього, додав він, професія журналіста не дозволяє більшості заробляти великі гроші. А редакції не мають можливості належним чином подбати про здоров'я своїх працівників в умовах пандемії. Тому спостерігаємо ситуацію, зазначає Томіленко, коли журналісти хворіють на коронавірус.

"У нас була надзвичайна ситуація в Рівненській області, де рівненська філія Громадського мовника повністю пішла на режим ізоляції. Шість працівників там захворіли на коронавірус, один із них (телевізійний інженер) — помер. Зафіксовані випадки захворювання журналістів в Києві, Луцьку, на Прикарпатті, в Харкові. Питання засобів захисту, лікування працівників ЗМІ залишається гострим", — додав глава НСЖУ.

По-третє, українці побачили кризу державної інформаційної політики, на думку глави НСЖУ.

"Немає адекватної урядової політики підтримки українських ЗМІ, особливо місцевих. Немає розуміння того, що в Україні повинні бути багатоаспектні канали інформування українців на всіх рівнях", — вважає Томіленко.

За його словами, держава повинна піклуватися про постійне функціонування і конвеєр перевірених новин на гіперлокальному, місцевому, регіональному та національному рівнях. І розуміти, що редакції ЗМІ — це двигуни оперативного інформування населення.

"Але замість розробки антикризових програм підтримки медіа, наприклад, таких, які реалізуються зараз в країнах Євросоюзу, Великобританії, Канаді, Австралії, в Україні не втілюються ніякі заходи з підтримки медіа та піклування про їх економічну незалежність. Замість цього ми спостерігаємо спроби політиків, народних депутатів, посилити державне регулювання шляхом прийняття "доопрацьованого" проекту закону "Про ЗМІ". Він істотно підсилює повноваження національного медіа-регулятора, яким є Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, тепер і на всі друковані ЗМІ та онлайн-медіа", — резюмував керівник НСЖУ.

Раніше "Коментарі" розібралися, які зміни для українських ЗМІ несе законопроект про медіа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини