Штрафи за порушення військового обліку: що загрожує українцям

Зафіксовані штрафи, які передали на примусове стягнення до виконавчої служби

За перші шість місяців 2024 року кількість штрафів за порушення правил військового обліку, що були передані до виконавчої служби, вже перевищила показники усього попереднього року.

Згідно з інформацією платформи Опендатабот, з початку року зафіксовано 11 798 випадків передачі штрафів від центрів комплектування кадрів до виконавчої служби, тоді як у 2023 році таких випадків було 10 337.

Вже третина із штрафів минулого року — 4236 штрафів — закрита, але 7562 все ще перебувають на стадії стягнення. Не всі штрафи, які виписують центри комплектування, переслідують цілі примусового стягнення. Частина із них є засобом адміністративного впливу, спрямованим на підвищення дисципліни серед призовників та тих, хто підлягає військовому обліку.


“Варто розуміти, що йдеться не про всі штрафи, винесені ТЦК за порушення правил військового обліку, а лише ті, які було передано на примусове стягнення до виконавчої служби. Відповідно, порушників було внесено до Єдиного реєстру боржників. Через відкриття подібного виконавчого провадження може бути накладено арешт на кошти та майно боржника, за допомогою яких в подальшому погасять борг”, - йдеться в Опендатабот.


Аби перевірити, чи не накладено штраф, перейдіть на сторінку сервіса в Опендатаботі, введіть своє ПІБ та дату народження.

Раніше “Коментарі” писали, що на військовозобов'язаних громадян України, які не дотримуються загальних правил мобілізації, наприклад не прибувають за викликом до ТЦК або ігнорують повістку, можуть накладати штрафні санкції.