Роботодавцям дозволили не індексувати зарплати у 2023 році

Бізнес не завжди дотримувався вимог щодо індексація зарплат найманим працівникам, а цьогоріч офіційно може цього не робити

Підписаний 23 листопада 2022 року президентом України Володимиром Зеленським Закон "Про Державний бюджет України на 2023 рік" зупиняє дію Закону України “Про індексацію грошових доходів населення”. Про це пишуть “Коментарі” з посиланням на офіційну сторінку структурного підрозділу Державної служби з питань праці.


Згідно з прес-релізом, відповідна норма закріплена у п. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2023. Таким чином, усі роботодавці отримають послаблення у вигляді призупинення обов’язків щодо нарахування індексації заробітної плати, зауважили у відомстві.


“Водночас звертаємо увагу на те, що зупинення дії Закону України “Про індексацію грошових доходів населення” торкнеться не лише заробітної плати, це стосуватиметься й усіх інших доходів фізичних осіб, які індексують за цим Законом”, - сказано в повідомленні.


Зокрема, не індексуватимуться цьогоріч пенсії, стипендії, грошове забезпечення, суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, крім щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їхніх сімей і пенсій, які індексуються відповідно до закону за цими видами страхування. Крім того, не збільшуватимуться відповідно до інфляції суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, крім виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Також зупинення дії Закону стосується аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі.


Утім, ці законодавчі моменти не зупиняють власника або уповноважений ним орган запровадити додаткові стимулюючі виплати у зв’язку з високим рівнем інфляції в Україні.


Раніше ми писали, що річна інфляція в нашій державі склала 26,6%. Цей показник виявився помітно меншим за ті цифри, які називали в першій половині року.