РФ нарощує темпи літнього наступу: що відомо про нові напрямки

Деякі українські сили передислокували підрозділи з Донеччини на Харківщину, відтак РФ може використовувати це для посилення атак.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) повідомили, що російські війська нарощують темпи своїх наступальних операцій у Донецькій області, водночас зменшуючи інтенсивність атак на півночі Харківської області.

За даними звіту, російські наступальні операції в Харківській області мають на меті утримувати українські сили та відвертати їхню увагу, що дозволяє активізуватися на інших ділянках фронту. Внаслідок цього російські війська збільшили інтенсивність атак на напрямку Торецьк-Горлівка та підтримують відносно високу їх інтенсивність, здобувши кілька тактичних перемог.

"Російські війська загалом не проявляли активності на цій ділянці фронту протягом усього 2024 року, тому їхня активізація та інтенсифікація заслуговують на увагу", — зауважили аналітики.

Водночас темп наступальних операцій на півночі Харківської області різко знизився порівняно з початком цих операцій. Командування ЗС Росії вважає, що наступ на цій ділянці мав на меті утримувати українські сили та дефіцитні матеріальні засоби, щоб дати змогу росіянам відновити наступ у Донецькій області.

За даними ISW, деякі українські сили передислокували підрозділи з Донеччини на Харківщину, що може використовуватися ворогом для посилення атак, особливо на напрямку Торецьк-Горлівка. Крім того, російські війська активно обстрілюють напрямок Часового Яру та навколо Авдіївки і можуть ще більше посилити атаки на цих напрямках.

"Літній наступ Росії, ймовірно, буде зосереджений на сході України з метою розтягнути обмежені ресурси України", - вважають експерти.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що в українців змінюються настрої у питанні компромісу з Росією