Прострочений паспорт: які проблеми чекають на українських біженців

Німеччина посилює вимоги до паспортних документів для українських чоловіків призовного віку

Українські чоловіки призовного віку, які перебувають у Німеччині, стикаються з новими труднощами при оформленні паспортних документів. Земля Гессен відмовляється видавати їм замінники закордонних паспортів, аргументуючи це тим, що вони мають можливість повернутися в Україну для оформлення документів та проходження військової служби.

Ця позиція знайшла підтримку в Бундестазі, де політики висловлюють невдоволення тим, що деякі українські чоловіки ухиляються від свого обов'язку захищати країну.

Юридичні підстави для відмови

Німецьке законодавство передбачає видачу замінників паспортів іноземцям лише за умови, що вони не можуть отримати документ у своїй країні, виконавши всі необхідні умови. Серед цих умов прямо вказано проходження військової служби та виконання інших громадянських обов'язків.

Хоча рішення землі Гессен стало прецедентом, інші землі поки що не зайняли чіткої позиції з цього питання. У міністерствах кількох земель заявили, що кожен випадок розглядатиметься індивідуально, але не уточнили, чи видаватимуться замінники паспортів українським чоловікам.

Прострочений закордонний паспорт не впливає на статус тимчасового захисту, який надається українським біженцям у Німеччині до березня 2025 року. Однак відсутність дійсного паспорта може створити проблеми при поїздках за кордон, реєстрації шлюбу та в інших ситуаціях.

Організація ProAsyl, яка захищає права біженців, радить українським чоловікам, яким потрібен документ, але які не готові повертатися в Україну, все ж таки звертатися до німецьких органів влади з проханням про видачу замінника паспорта. У разі відмови рекомендується шукати правову допомогу для вирішення цього питання.

Читайте також на порталі “Коментарі” - У Швейцарії українські біженці зіштовхуються з новими труднощами. Швейцарський уряд став жорсткіше перевіряти заяви на тимчасовий захист, що призводить до більшої кількості відмов. За інформацією з місцевого сайту swissinfo.ch, близько 2500 українців вже отримали відмову на свої заяви про захист від початку війни.