Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Новий Трудовий кодекс: які ризики він несе працівникам і роботодавцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий Трудовий кодекс: які ризики він несе працівникам і роботодавцям

На думку експертів, міняти треба не сам кодекс, а трудові відносини в Україні

20 жовтня 2020, 11:54 comments1759
Поділіться публікацією:

На розгляд членів Кабміну України знаходиться новий Трудовий кодекс (ТК), який передбачає ряд серйозних поправок в порівнянні з документом, який в цей час регулює відносини роботодавця і працівника.

Новий Трудовий кодекс: які ризики він несе працівникам і роботодавцям

"Коментарі" дізналися у експертів, які небезпечні моменти закладені в проект ТК і як можна протидіяти ризикам.

"Новий Трудовий кодекс — це антисоціальний проект"

Політолог, громадський діяч Олександр Лазарєв вважає, що з нововведень, що стали надбанням громадськості плюс-мінус адекватним здається тільки договір з фрілансерами. За його словами, це хоч якось регулює трудові відносини та дає гарантію людям, що ті отримувати зарплату.

"В іншому — це антисоціальний проект, який знищує захист трудящих, — впевнений Олександр Лазарєв. — А чому дивуватися? Люди, приходячи до влади, заявили, що вони — лібертаріанцем. А це означає, що держава особливо нікому не допомагає. Що кожен сам за себе. Що людина людині — вовк. Так вони й почали діяти — знищуючи профспілки, завдаючи ударів по малому і середньому бізнесу. А тепер вирішили бити в цілому по трудовому суспільству ".

Відверто антисоціальними експерт називає такі пропоновані пункти як:

— шість робочих днів в тиждень — за рішенням роботодавця;

— скорочення оплати понаднормових — з 200% до 120% від зарплати,

— звільнення без причин і попереджень, але з компенсацією.

"Ці антинародні ініціативи нівелюють першу статтю Конституції, де говориться, що ми є соціальною державою, — підкреслює політолог. — А якщо це так, то, може, ми не будемо платити податки? Чому у нас є обов'язки перед державою, а прав ми не маємо? І коли у нас з'являються такі думки — це величезні ризики. Тому що влада (сліпо керується тими правилами, які виписує зовнішнє управління) підштовхує нас до цих думок, нинішня влада знищує державу як механізм регуляції взаємодії суспільних відносин. Як наслідок — ми кожен день все біднішими — як держава, так і народ".

На думку Олександра Лазарєва, подібний проект Трудового кодексу говорить лише про те, що у нас йде знищення соціальної держави.

"Україна отримає додаткове навантаження на судову систему"

Будь-які порушення прав людини в частині трудових спорів (в тому числі швидкі звільнення без пояснень причин) буде приводом і підставою для звернення до судів України — всіх інстанцій. У цьому впевнений доктор права, адвокат Іван Ліберман.

В результаті, підкреслює експерт, ми отримаємо серйозну додаткове навантаження на судову систему.

"Ще один важливий момент — в міжнародному праві, українському праві, у відповідних кодексах, які регулюють цивільноправові відносини, прописано, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається при розриві трудових відносин. І хто б з роботодавців як кого не звільняв (з поясненням причин, без цього) — все це буде приводом для звернення до суду, — попереджає Іван Ліберман. — І за незаконне звільнення (в разі, якщо не доведено в суді, що для цього був привід), роботодавець отримає програшний суд — і буде змушений компенсувати не тільки матеріальні збитки, але і моральну шкоду".

"Неконкурентні зарплати ніяким Трудовим кодексом не виправити"

Економічний експерт Владислав Банків вважає, що держава надмірно втручається в економічну діяльність господарчих суб'єктів і звичайних громадян.

"Основна проблема полягає в тому, що в Україні недостатня конкуренція між роботодавцями на ринку призводить до неконкурентних зарплат для працівників. І це жодним Трудовим кодексом не виправити. Ну, а будь-які регуляції, будь-які адміністративні заходи тільки погіршують ситуацію в даному плані, — підкреслює Владислав Банків. — Точно також підвищення мінімальної зарплати призводить лише до збільшення податкового тиску на бізнес ".

На думку експерта, якби уряд реально турбувалася про долю простих громадян, воно б швидше підіймало неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а не мінімальні зарплати.

Раніше "Коментарі" запропонували експертам назвати плюси та мінуси нового Трудового кодексу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини