Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Експерти назвали п'ять схем обману при працевлаштуванні
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти назвали п'ять схем обману при працевлаштуванні

Схеми обману постійно удосконалюються

24 грудня 2020, 15:50
Поділіться публікацією:

Кожна людина хоче знайти хорошу, високооплачувану роботу, але зробити це не так вже й просто. Деякі люди погоджуються на сумнівні пропозиції, шукають допомоги в посередників, не розуміючи, що можуть потрапити на вудку шахраїв. Які ж існують схеми обману при працевлаштуванні?

Експерти назвали п'ять схем обману при працевлаштуванні

способи обману при влаштуванні на роботу / фото: depositphotos

Схема № 1. Гарантоване працевлаштування

Звучить заманливо, але на ділі виявляється не все так просто. Наприклад, претендентові пропонують за гроші пройти спеціальний курс або тренінг, після якого він 100% буде прийнятий на роботу. Людина оплачує, а після липовий роботодавець зникає і не бере трубку. В кінцевому результаті, немає ні грошей, ні роботи.

Схема № 2. Плата за вакансії

Шахраї видають себе за рекрутингові агентства або комерційні фірми та за гроші допомагають людині нібито знайти роботу. Але натомість кандидат отримує вакансії, які й так є у відкритому доступі: на сайтах, в соціальних мережах і т. д. А може бути й так, що людину і зовсім відправлять в неіснуючу компанію на співбесіду. Тому, не варто платити за "доступ до вакансій".

Схема № 3. Легка робота, за яку обіцяють зарплату айтішника

В інтернеті або газетах можна знайти безліч оголошень, наприклад, збирати ручки, клеїти марки, конверти, щось сортувати й т.д. Але перш ніж отримати товар, клієнт повинен за нього заплатити, а гроші йому нібито повернуть після зробленої роботи, ще й з відсотками. Але в підсумку, ваш товар можуть просто не прийняти або сказати, що він бракований, щоб ви купили додаткові матеріали. А можливо шахраї й зовсім пропадуть з вашими грошима.

Схема № 4. Платні дзвінки та смс

Експерти кажуть, що не варто "вестися" на вакансію, в якій не вказана контактна інформація роботодавця. Наприклад, щоб зв'язатися з представником компанії вам потрібно відправити смс замість резюме або зробити дзвінок, але, коли ви відправите або зателефонуйте, з мобільного пристрою будуть зняті всі гроші. Або вам потрібно зареєструватися на сайті, а для цього потрібно відправити смс по якомусь номеру — все це виверти шахраїв.

Схема № 5. Спочатку документи — потім робота

Здійснилося, вам подзвонили та запросили на роботу в відому компанію! І просять вислати копію паспорта або інших документів з персональними даними, а натомість надсилають для підпису договір про працевлаштування. Задумайтесь, чи не пахне така пропозиція обманом. Адже ця угода може виявитися документом на кредит в банку. Ніколи не надавайте документи, особисту інформацію потенційному роботодавцю, поки не будете впевнені, що все офіційно, уважно читайте папери перед підписанням.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, скільки українців працевлаштовані неофіційно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини