Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Як працювати з дому і не зійти з розуму: ТОП-6 правил
commentss НОВИНИ Всі новини

Як працювати з дому і не зійти з розуму: ТОП-6 правил

Якщо врахувати ці прості рекомендації, то робота в «домашньому офісі» стане набагато приємнішою і продуктивнішою

20 листопада 2020, 04:45
Поділіться публікацією:

Через пандемію коронавірусу мільйони людей по всьому світу перемістилися в "домашні офіси". Багатогодинна робота в дистанційному режимі вже відбилася на психічному здоров'ї. Як показують дослідження, рівень депресії збільшився, і багато людей відзначають, що стали більш напруженими. Як же залишатися активним і щасливим, працюючи вдома замість офісу? Ось кілька простих, але корисних правил від ВВС.

Як працювати з дому і не зійти з розуму: ТОП-6 правил

Більше світла

Сонячне світло змушує мозок виділяти гормон серотонін. Це допомагає людям відчувати себе спокійними і зосередженими, покращує настрій і знижує занепокоєння. Поставте стіл біля вікна, використовуйте дзеркала, щоб відбивати світло у кімнаті, або пофарбуйте кімнату в світлий колір. Краще виберіть кімнату нагорі або з більш високою стелею.

Менше шуму

Різні частини нашого мозку постійно намагаються розпізнавати різні шуми і зміни в звуках, що може сильно відволікати від роботи. Стресовий звук спонукає мозок посилати сигнали про небезпеку: гіпоталамус "змушує" перекачуватися адреналін в кров, кров'яний тиск підвищується. Беруші можуть бути рішенням. Рекомендується використовувати в житлі м'які меблі, більш товсті килими і більш важкі фіранки для поглинання звуку. Можуть допомогти також додаткові шари гіпсокартону на стінах і віконниці.

Усунення мотлоху

Дослідження показали, що безлад може підвищити рівень кортизолу, гормону стресу. Так, безлад посилає в мозок суперечливі стимули, і потім йому доводиться відфільтрувати непотрібні сигнали. Певний безлад в будинку може не бути проблемою, але якщо тепер це ваше робоче місце, вам потрібно менше відволікатися. Тож проведіть прибирання, забезпечте місце для зберігання речей.

Розминка

Якщо ви зараз добираєтеся на "роботу" зі спальні "на своїх двох", то, ймовірно, ви втрачаєте з поля зору фізичну активність. А вона може допомогти залишатися в гарній психологічній і фізичній формі. Численні дослідження показали, що вправи є природним засобом проти занепокоєння, знімають стрес і покращують самопочуття. Влаштовуйте прогулянки під час перерви, знаходьте час для занять спортом.

Рослини

Багато хто стверджує, що контакт зі світом природи приносить користь для розуму: зниження артеріального тиску, занепокоєння, стресу, а ще поліпшення уваги, пам'яті та сну. Рослини, або навіть їх зображення, дуже важливі у вашому домашньому робочому просторі. Вчені говорять, що погляд на природні об'єкти може дати вашому мозку перепочинок, таку собі мікроперерву від зосередження. Крім того, природу пов'язують з відпочинком і релаксацією, тож це теж може поліпшити наш настрій.

Соціальні контакти... і не тільки в Інтернеті

Багатьом з тих, хто незадоволений роботою вдома, не вистачає спілкування, яке вони отримували при відвідуванні офісу. Вчені говорять, що навіть короткочасне спілкування "мимохідь" з колегами в ліфті або за кавою, це важлива частина соціальних контактів людини. Тому в обідній час або ввечері спілкуйтеся з друзями, родиною та сусідами. Адже люди, відзначають вчені, "соціальні тварини", яким мало одного погляду на екран в Zoom.

Раніше ми розповіли про ТОП-10 викликів, з якими зіткнеться людство в 2021 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини