ЗСУ влаштували рейд за майном агресора: що повинен негайно зробити український суд

Захоплене ЗСУ майно РФ в Курській області можуть заарештувати українські суди і використати його, як компенсацію за завдані збитки

Досить дивно, що досі ніхто не звертає увагу на не менш значущий ніж військовий аспект курських подій, а саме юридично-майновий, направлений на відшкодування Україні, її громадянам збитків, завданих агресією РФ, відзначає політолог Юрій Романенко.

За його словами, в Україні є багато судових рішень, проваджень з приводу вбивств, каліцтв, завданню шкоди майну Російською державою, її громадянами, але досі не було реального механізму відшкодування ними нанесених збитків. І ось, каже політолог, він з’явився, з моменту встановлення ефективного контролю над значним майном РФ в Курській обл.

Тобто, вважає Романенко, відтепер український суд має механізм фізичного виконання арешту майна для відшкодування збитків українським позивачам, та має змогу залучити ЗСУ для забезпечення арешту. Наприклад, насосної газорозподільчої станції "Суджа" - РАО Газпром, електропідстанції 330 кВ - РАО ЕЭС, та багато іншого. А також передати його в управління кваліфікованому управителю. Це вже багатомільярдні відшкодування, говорить політолог.

"В разі же втрати Україною контролю над арештованим майном, сам факт спірного майна, з залученням ЗСУ, як сторони забезпечення виконання, зробить ціну на це майно, і ціну на майнові комплекси до складу яких воно входить, нікчемними", - заявив Романенко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що одна з найбільших газорозподільних станцій у Європі "Суджа" – перейшла під контроль ЗСУ. "Чому схвилювалися воєнкори зрозуміло. Через цю станцію проходить 15 мільярдів кубометрів газу на рік", – зазначив народний депутат Олексій Гончаренко.

Окрім того, відомо, що сам населений пункт Суджа перейшов під контроль українських військових.