ЗСУ починають прорив другої лінії оборони на півдні - що задумали росіяни на Лиманському напрямку

Ворог хоче, щоб ЗСУ перевели на Лиманський напрямок стратегічні резерви і щоб не було сил атакувати на південному напрямку

Ситуація на фронті в Україні розвивається дуже динамічно. У той час, як українські війська мають частковий успіх на південному напрямку, окупанти не здаються та намагаються продовжувати тиск у районі Кремінної. Чи близькі ЗСУ до прориву другої лінії оборони росіян у Запорізькій області? Чому ворог так завзято штурмує позиції ЗСУ на Лиманському напрямку? Видання "Коментарі" розбиралося з цих питань, вивчивши думки експертів.

Бачимо початок прориву другої лінії оборони окупантів

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко в інтерв'ю "ТСН" висловив думку, що прорив першої лінії оборони ворога на південному напрямку - це факт.

"Ми спостерігали за тим, як останні місяці Сили оборони України просувалися в першій лінії оборони (Ред. – ворога). Це відбувалося в Запорізькій області, а також на адміністративному кордоні Запорізької та Донецької областей по лівому та правому березі річки Мокрі Яли. Перша Лінія оборони прорвана фактично. Це сталося після того, як було забито в Запорізькій області клин між Роботино та Вербовим. Саме там ми вперше вийшли на другу лінію оборони", - розповів експерт.

Він звернув увагу на важливість того, що над Роботиним знову піднято український прапор. Росіяни втратили один із ключових опорних пунктів на цьому напрямі. Фактично він знаходиться на межі першої та другої лінії оборони супротивника.

За інформацією Коваленка, перша лінія оборони російських окупантів була глибиною близько 5 км, а друга лінія – 10-15 км. Її українські війська ще мають пройти.

Росіяни дуже серйозно тиснуть, йдеться про Кремінний, Лиманський напрямок

Військовий експерт Павло Нарожний в ефірі загальнонаціонального телемарафону висловив своє припущення, чому в той час, як ЗСУ наступають активно на півдні, росіяни намагаються посилювати тиск у районі Кремінної на Лиманському напрямку.

Експерт вважає, що завдання росіян – сфокусувати увагу українського командування саме на Лиманському напрямку, тим самим послабивши наступальний потенціал у Запорізькій області.

"Якщо розглядати найпесимістичніший сценарій, їхнє завдання зробити так, щоб Україна свій фокус перенесла сюди. Щоб сюди перевели стратегічні резерви і щоб не було сил атакувати на південному напрямку", – пояснює Павло Нарожний.

За його словами, якщо говорить про найгірший для нас результат, то окупанти можуть відтіснити ЗСУ аж до Слов'янська.

"Поки ніяких навіть натяків на це немає, зараз ЗСУ тримаються тут... Якщо порівнювати з Бахмутом, тут набагато лісистіше місце, тобто ліси, тут не степ, тут не південь, і тут набагато легше тримати оборону", - підсумував. аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" – як Путін використовує знищення Пригожина – хто найбільше виграв від того, що сталося.