Зниження мобілізаційного віку: Залужний висловив свою позицію

Колишній головком вважає, що вікова категорія 18-25 років – це майбутнє України

Незважаючи на непросту ситуацію з мобілізацією, Україні не варто йти на той крок, щоб знижувати мобілізаційний вік. Як передає портал "Коментарі", таку думку висловив колишній головнокомандувач ЗСУ, а тепер посол у Великій Британії Валерій Залужний, повідомляють "Букви".

Екс-главком наголосив, вікова категорія 18-25 років – це майбутнє України. Тому серйозно порушувати питання про зниження мобілізаційного віку можна лише у крайньому випадку.

"Категорію 18-25 років потрібно максимально берегти. Я чомусь завжди протестував, щоб мобілізація не заходила на людей нижче 25 років, коли був на посаді Головнокомандувача, бо нам потрібна Україна і через 20 років, і через 30 років. А вона ось - їй зараз 18 років. Це зовсім інші люди, які врятують цю країну", – заявив Залужний на зустрічі з українськими студентами у Лондоні.

При цьому дипломат визнав, що військовим старшого віку працювати до певної міри важче через те, що вони мають пострадянський менталітет.

"Якщо ми візьмемо 50-річного "дядька", ми маємо йому пояснити, чому саме його рота, його батальйон має штурмувати висоту або обороняти опорний пункт. У них ментальність зовсім інша, пострадянська, що це "може зробити хтось інший "за них", - пояснив екс-главком.

На його думку, примусово залучати молодь до армії можна лише у крайньому випадку. Якщо країна дійде до такого бар'єру, коли буде загроза існуванню держави як такої, її можуть урятувати лише молоді люди віком 18-25 років, бо це зовсім інші люди.

Читайте також на порталі "Коментарі" - можливо Олександр Сирський непоганий головком, але за рівнем довіри в армії та суспільстві, серед західних союзників, а, головне, за досягненнями на фронтах - суттєво поступається Залужному, вважає політик Андрій Денисенко.