ЗМІ розбили в пух і прах санкції: як Захід допомагає Путіну продовжувати війну

За інформацією Le Monde, РФ продовжує закуповувати на Заході компоненти для танків, дронів та ракет

Російська група "Промтех", яка має клієнтів у військово-промисловому комплексі, продовжує закуповувати продукцію в Європі, незважаючи на міжнародні санкції. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться у проведеному розслідуванні, пише "Le Monde".

Наголошується, наприклад, турецька компанія Enütek Makina з початку 2023 року експортувала до Росії обладнання на суму понад 7 мільйонів євро, в основному призначене для підприємств групи "Промтех". Деякі з цих постачань, можливо, порушили санкції Європи та США проти Росії та принесли користь збройним силам РФ.

Наголошується, що "Промтех" - велика російська промислова компанія, що спеціалізується на розробці та виробництві комплектуючих для авіаційної, космічної, наземної та морської промисловості. Частина її діяльності має громадянський характер, але в неї також є замовники у російському військово-промисловому комплексі. До 2022 року "Промтех" не мав проблем із закупівлями у європейських виробників. Однак, санкції, введені проти Росії після широкомасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, ускладнили діяльність групи.

Проте, згідно з даними митниці (що охоплює період із лютого 2023 року до квітня 2024 року), європейська продукція потрапила до Росії через Enütek Makina. Близько 10% товарів, що експортуються турецькою компанією, було вироблено у Франції і більше трьох чвертей - у Європі загалом, пише видання.

"Компоненти, що проходять через Enütek Makina, могли бути використані в російській техніці, такій як танки, літаки, безпілотники або ракети... Наприклад, електричні роз'єми Суріо було виявлено в танку Т-72Б3, а роз'єми французької американської компанії Amphenol - у безпілотниках Shahed-136", - йдеться у розслідуванні.

Вказується, що Туреччина є однією із ключових країн для обходу міжнародних санкцій.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи може завершитися до кінця року гаряча фаза війни: відповідь Зеленського.