ЗМІ дізналися, як США відводять очі, дозволяючи РФ і надалі ракетами обстрілювати Україну

Bloomberg пише про те, що США не вживають заходів проти своїх компаній, чиї компоненти РФ використовує в ракетах

Незважаючи на безліч фактів, що підтвердилися про те, що американські компанії продовжують успішно поставляти РФ компоненти для створення ракет, влада США лише мовчазно спостерігає за цим, роблячи стандартні заяви про світ. Росія тим часом продовжує використовувати продукцію США у виробництві ракет у порушенні експортного контролю. Їхні компоненти продовжують поставлятися до Росії через посередників. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Bloomberg".

У матеріалі йдеться, що у 2022 році США та їхні союзники запровадили експортний контроль, який заборонив постачання широкого класу технологій до Росії, щоб підірвати її оборонну промисловість. Обмеження зробили незаконними постачання Росію напівпровідників західної розробки, якщо вони могли бути використані у військових цілях, навіть якщо вони були зроблені в Китаї.

Проте компоненти, вироблені низкою західних компаній, регулярно виявляють у російських ракетах, наприклад "Іскандерах". Йдеться про американські Silicon Laboratories Inc, Texas Instruments Inc., Analog Devices, німецьку Infineon Technologies та американську компанію з китайським капіталом Integrated Silicon Solution Inc. Велика кількість деталей, що виявлялися, були зроблені після лютого 2022 року.

За даними митниці, з березня 2022 року в Росію було доставлено мільйони компонентів, вироблених Analog та обмежених експортним контролем США. Лише минулого року Росія імпортувала компоненти Analog на суму 326 мільйонів доларів, згідно з аналізом даних про російську торгівлю, проведеним дослідниками Київської школи економіки.

Автори матеріалу звертають увагу, що США начебто дотримуються санкційної політики. Вони не продають компоненти Росії безпосередньо, адже переважно вони проходять через компанії в Китаї та Гонконгу. Американські компанії з виробництва мікросхем використовують авторизованих дистриб'юторів, які у свою чергу продають постачальникам електроніки по всьому світу.

Українські чиновники кажуть, що західні компанії з виробництва напівпровідників не докладають зусиль для контролю своїх ланцюжків поставок та припинення потоку чіпів на російські військові заводи.

Глава ГУР Кирило Буданов в інтерв'ю "Bloomberg" заявив, що єдиний спосіб унеможливити обстріл української території з боку РФ – це зупинити потік напівпровідників до Росії.

"Цього не станеться. Усі відводять очі від того, що відбувається", - сказав головний український розвідник.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Держдеп США знову висловився про План перемоги України.