ЗМІ дізналися, що робить Кремль, щоб зупинити потік зброї в Україну

За інформацією WP, російські інтернет-тролі проводять кампанію, щоб зупинити потік зброї до України

Як передає портал "Коментарі", видання The Washington Post отримало доступ до документів розвідки ЄС та дізналося, що російські політтехнологи та інтернет-тролі розгорнули кампанію з дискредитації України, щоб зупинити ухвалення допомоги Києву.

ЗМІ зазначає, йдеться про більш ніж сотню документів, датованих від травня 2022 року до серпня 2023 року, із внутрішнього листування людей, залучених до кампанії з поширення дезінформації. Документи свідчать, що Москва у Франції та Німеччині працює над тим, щоб послабити підтримку Києва та дестабілізувати ситуацію у самій Україні. Метадані документів вказують на те, що їх було написано членами команди, яка працювала на Іллю Гамбашидзе, керівника московської PR-компанії Social Design Agency. У березні Сполучені Штати наклали санкції на Гамбашидзе за його участь в "іноземній кампанії зі зловмисного впливу" за вказівкою Кремля.

Видання наводить приклад завдання, яке один із політтехнологів доручив працівникові ботоферми: "Потрібно написати коментар, не більше 200 символів від імені мешканця передмістя великого міста. Фіктивний американець не підтримує військову допомогу, яку США надають Україні, і вважає, що гроші потрібно витрачати на захист кордонів Америки, а не України, а політика Байдена веде США до краху.

Інший наратив передбачає звинувачення українського керівництва у крадіжці та продажу західної зброї. Ще один стверджує про те, що "американці не готові пожертвувати своїм добробутом заради конфлікту в Україні", а також, що тісніші відносини Росії з Китаєм - це нова загроза, створена політикою США, що діє.

Боти поширюють також інформацію про "зростання бідності, рекордну інфляцію, зупинення економічного зростання та ризик втрати роботи для білих американців". Одна з публікацій, наприклад, спробувала порівняти рівень кількості безпритульних в Америці та Росії. Мовляв, Сполучені Штати починають дедалі більше нагадувати "країну третього світу".

За інформацією WP, Кремль серйозно зайнявся підривом американської підтримки України у січні 2023 року. Перший заступник глави адміністрації Кремля Сергій Кирієнко скликав команду політтехнологів, які вже працюють над кампаніями послаблення підтримки Києва в Європі, та попросив їх розширити свої зусилля.

Читайте також на порталі "Коментарі" - які шанси, що незабаром США затвердять пакет допомоги Україні і чи взагалі затвердять.