Зеленський розповів, чи запросять на глобальний "саміт миру" Росію

Глобальний "саміт миру" може стати одним з початкових кроків до закінчення війни та притягнення Росії до відповідальності за військову агресію проти України.

Президент Володимир Зеленський натякнув, що Україна не збирається запрошувати Росію на глобальний "саміт миру", який зголосилась прийняти Швейцарія. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Європейська правда".

Володимир Зеленський прибув до Швейцарії на Всесвітній економічний форум та зустрівся з президенткою країни Віолою Амгерд. Після цієї зустрічі Зеленський провів брифінг де відповів на питання журналістів. Одне з них стосувалось країн, які Україна буде запрошувати на "саміт миру", зокрема і Росію.

"Ми відкриті до всіх країн світу, які поважають наш суверенітет і територіальну цілісність. Тому робіть висновки, кого ми запрошуємо", - сказав Зеленський.

Ймовірно, так Володимир Зеленський натякнув, що Україна не запрошуватиме Росію, яка вторглась в Україну, окупувала українські землі та порушила територіальну цілісність.

Президент зробив окремий акцент з закликом до країн Глобального Півдня взяти участь у "саміті миру".

"Ми б хотіли, щоб країни Глобального Півдня обов’язково були присутні. На останній зустрічі на рівні радників були присутні 83 країни…", - сказав Зеленський та додав, що для України "дуже важливо показати, що весь світ – проти агресії Росії".

Раніше портал "Коментарі" повідомляли, що кілька представників країн, які брали участь на зустріч української "формули миру" перед Давоським самітом, закликали долучити до обговорень і Росію. В Кремлі відреагували на такі заяви та виставили три умови для західних країн.

Також "Коментарі" писали про Китай, який пояснив свою відсутність на міжнародній зустрічі щодо "формули миру".