Зеленський пояснив, чому Україна домагається обміну полоненими у форматі "всіх на всіх"

Якщо обміни військовими ще проходять, то повернути додому політичних в’язнів дуже складно, говорить Зеленський

Президент України Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів чинити тиск на Росію, щоб домогтися обміну утримуваними особами за формулою "всіх на всіх". За його словами, саме такий механізм дозволить звільнити не лише військовополонених, але й політичних в'язнів, сказав він під час прес-конференції.

За словами Зеленського, переговори з Росією щодо звільнення українських політичних в'язнів, зокрема кримських татар, йдуть дуже складно. Президент підкреслив, що обміни щодо військовополонених проводяться, оскільки Україна може обмінювати їх на російських військових полонених.

Він також зазначив, що Росія незаконно утримує кримських татар і багатьох інших політичних в'язнів, які просто висловлювали свої переконання, вірили у свободу і боролися за неї словом, правдою або мистецтвом. Саме тому, заявив Зеленський, їх важко повернути додому.

Президент підкреслив, що необхідний тиск усіх міжнародних партнерів, щоб добитися формули обміну у форматі "всіх на всіх", оскільки в іншому випадку досягти домовленостей буде важко.

Окрім того, Зеленський також розповів, що Україна активно працює з Об’єднаними Арабськими Еміратами, Катаром, Туреччиною, Азербайджаном та іншими країнами, які мають значний вплив у мусульманському світі.

"Але, поки що, успіх такий, який є", - відзначив Зеленський.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що президент Володимир Зеленський підтвердив інформацію про те, що Україна готує план, як примусити Росію до миру. За його словами, спершу цей план буде представлено Джо Байдену, адже виконання плану також дуже залежить від допомоги західних партнерів. Сам план мають намір представити на другому саміті миру.