Зеленський хоче законодавчо закріпити непроведення призову до строкової служби в армії під час війни

Призовні компанії весни та осені 2022 року були скасовані, як і демобілізація.

Президент України Володимир Зеленський пропонує депутатам Верховної Ради на законодавчому рівні закріпити непроведення призову на термінову службу в армії під час дії воєнного стану у країні. Про це, як повідомляє видання "Коментарі", йдеться у проекті закону №8109 , зареєстрованому на сайті парламенту.


Замість призову на строкову службу пропонується створення призовних комісій для розгляду таких питань, як організація медогляду осіб, які перебувають на обліку призовників і досягли віку 27 років, взяття їх на облік військовозобов'язаних або виключення з нього. Також ці комісії надсилатимуть призовників, які бажають вступити до військових вузів або військових навчальних підрозділів вищої освіти, для проходження відповідних вступних випробувань та тестів.


7 жовтня законопроект Зеленського направили на розгляд профільного комітету.  


Раніше президент України скасував осінній призов на термінову військову службу, відклавши при цьому осінню демобілізацію. Перед цим аналогічні рішення були прийняті за весняними демобілізаціями та призовами.


Видання "Коментарі" раніше писало про те, що в Росії кілька мобілізованих померли у призовних пунктах. Сталося це у Свердловській області. З'ясування причин смертей зайнялося російськими правоохоронцями. За словами уповноваженої Свердловської області з прав людини Тетяни Мерзлякової, смерть одного з чоловіків призвела до нападу епілепсії на тлі алкогольного отруєння. Ще один померлий, за попередніми даними, мав проблеми із серцево-судинною системою.